Orta Afrika Cumhuriyeti`nde (OAC) Hristiyan Anti-balaka çetelerinin yol açtığı kıyım binlerce kişinin ölümüne, on binlerce Müslüman`ın da göç etmesine neden olurken, dünyanın bu en fakir Afrika ülkesinde yaşananlar uluslararası kamuoyu tarafından gerekli ilgiyi görmüyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun önderliğinde, OAC`de işlenen suçların sorumlularının belirlenmesi ve cezasız kalmalarının önüne geçilmesi için oluşturulan komisyonun raporu da `ortada henüz bir soykırım` olmadığını öne sürüyor.

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ

Hristiyanların oluşturduğu Anti-balaka ve Müslümanların oluşturduğu Seleka gruplarının `insanlığa karşı suç işlediğini` bildiren rapora göre, Orta Afrika Cumhuriyeti`nde `etnik temizlik` ya da `soykırım`dan bahsetmek için henüz erken. Tarafların uluslararası insan hakları ihlalleri yaptığı ve savaş suçu işlediğine dair ciddi kanıtlara da rastlandığı kaydedilen raporda, uluslararası toplumun daha fazla barış gücü göndermemesi halinde etnik temizlik ya da soykırımın olabileceği uyarısında bulunuldu.

AYNI KEFEYE KOYDULAR

Seleka`nın sözcüsü Amat Necded ise, Selekalar ile Müslümanlara karşı sistematik saldırılarda bulunan Anti-balakaları aynı kefeye koymanın yanlış olduğunu savundu.

Necded, Anti-balakaların ülkedeki uluslararası barış gücü tarafından düşman olarak görüldüğünü, Seleka`nın sadece kendini savunduğunu ve sivilleri katletmediğini öne sürdü.

`Kahraman` gibi karşılandılar zalim oldular

Orta Afrika Cumhuriyeti`nde Müslümanları hedef alan katliamlar ve yağmalamalar bu ülkedeki yabancı misyonun görevinin de sorgulanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz yıl sonunda etnik çatışmaları gerekçe göstererek OAC`ye gönderilen Fransız askerlerinin gözü önünde birçok cinayet işlendi. Bangui Üniversitesi Genel Sekreteri Noel Ngoulo, `Buraya geldiklerinde ülkeyi silahsızlandıracaklarını ümit etmiştik. Ancak misyonları değişti, silahsızlandırmayı bırakıp askeri müdahale yaptılar` dedi.

Müslümanlara güvenli çıkış sağlanmalı

Olayların daha başında yaptığı açıklamada OAC`de hiçbir Müslüman`ın kalmayacağı bir `etnik temizlik` korkusundan bahseden İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), yayımladığı bir bildiri ile ülkedeki Müslüman nüfusun yaşadığı trajediye dikkat çekti. Müslümanların güvenli bölgelere yerleştirilmesi gerektiğini belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü Acil Durumlar Direktörü Peter Bouckaer, `Çok sayıda Müslüman komşu ülkelere sığınmak istiyor. Bunun güvenli bir şekilde yapılmasına izin verilmeli` dedi.

Yeni Şafak