Daha önce çıkan afla üniversiteye dönen türbanlılar kamuda işe girmek isterlerse, yaş sınırına takılmayacak, KPSS’ye girmeyecek.

HÜKÜMET, son dakika önergeleriyle hergün biraz daha büyüyen ‘Taşeron ve maden torba tasarısı’na ilginç bir madde monte etmeye hazırlanıyor. Komisyon çalışmaları tamamlandıktan sonra Haziran ayının son haftası yasalaşması planlanan pakete, 28 Şubat 1997 döneminde yalnızca “kılık kıyafet” nedeniyle üniversiteden atılanlara çifte şans veriliyor. Daha önce çıkartılan afla, üniversiteye dönen türbanlılardan, okulunu bitirenler, kamuda işe girmek isterlerse, yaşa sınırına takılmayacaklar.

50-100 KİŞİ
Ayrıca bu kişilere, o dönemde girmek istedikleri kurumda yapılan sınav sistemi uygulanacak. Bu kişiler için KPSS’ye girme ve geçerli nota ulaşma şartı aranmayacak. Bu kişilerin başvuracağı kurumlar, ihtiyaçlarına göre, yazılı ve sözlü sınav yapacaklar. Önergeyi hazırlayanlar, bu olanaktan sadece türbanlıların yararlanacağı ‘kılık kıyafet’ ifadesinin özellikle kullanılacağını dile getirdiler. Verilen bilgiye göre, bu şartlara uyan 50-100 kişi bulunuyor.

ÖZEL SINAV
Halen alt komisyonda görüşmeleri süren pakete monte edilecek düzenlemenin tartışma yaratması bekleniyor. Düzenleme, benzeri dönemlerde düşünce ve inançları nedeniyle mağdur edilenlere yönelik hiç bir olanak tanımayacak. Bu haktan yararlanmak isteyenler, YÖK’ten “Kılık kıyafet nedeniyle okuldan atıldığına” yönelik belge alacak. Eğitimini tamamlayanlar, bölümleri dikkate alınarak, kamu kurumlarına müracaat edebilecekler. Bu kişiler için adeta “özel sınav” yapılacak.

İkinci operasyon
HÜKÜMET, daha önce yaptığı başka bir düzenlemeyle de aynı gerekçeyle kamudan atılan ve memuriyetten çıkartılanlara geri dönüş olanağı tanımıştı. Yapılan yasal düzenleme, 1 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık Genelgesiyle hayata geçirilmişti. Bu kişilere, ayrıldığı kuruma veya ilgili mevzuat çerçevesinde atama yapılabilecek diğer kurumlara başvurma hakkı verilmişti.

Kampanya desteği
BUNA ilişkin kampanyalar, AK Partiye yakın internet sitelerinde aylardan beri sürdürülüyor. Hükümetin çıkardığı öğrenci affından yararlanarak eğitimleri tamamlayanlar, “28 şubat mağduru kadınlar” başlığında yürüttükleri kampanyalarda, 15 yıllık kayıpları olduğunu, kamu sınavına girmek için 40 yaş barajına takıldıklarını ve bununda ikinci bir mağduriyet yarattığını iddia ediyorlardı.