Belçika`nın başkenti Brüksel`de bir Yahudi müzesine yapılan saldırıdan dolayı Lüksemburg`ta biraraya gelen AB içişleri bakanları, `foreign fighters` adını verdikleri, dış ülkelerde savaşarak Avrupa`ya geri dönenMüslümanlara karşı ortak hareket etme kararı aldılar.

Lüksemburg`ta görüşme sonrası bir açıklama yapan Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, AB ülkelerinin Müslümanlara  karşı daha yakın bir ortak çalışma yapacaklarını söyledi. Avrupa`ya dönen savaşçı Müslümanlara somut bir tehlike oluşturduğunu öne süren De Maiziere, Temmuz ayında ortak çalışma ile ilgili kararlar alınacağını bildirdi.

Brüksel`de Yahudi müzesine saldırmakla suçlanan Fransız vatandaşı Müslümanın geçen yıl Suriye`de savaştığı ve Irak Şam İslam Devleti IŞİD üyesi olduğu bildirilmişti. Avrupa basınında yeralan haberlerde bu kişinin ilk kez Suriye`den dönerek Avrupa`da bir eylem yapan Müslüman olduğu öne sürüldü. Ayrıca AB ülkelerinden yaklaşık 2 bin kişinin Suriye`ye savaşmak üzere gittiği ve daha radikalleşmiş olarak geri dönmelerinden korkulduğu kaydedildi.

ALMAN POLİSİ FRANSA`YI UYARMIŞ

Alman Federal İçişleri Bakanı, şimdiye kadar bunlardan birkaç yüzünün geri döndüğünü, bunlardan birçoğunun Suriye`de hayal kırıklığı yaşadıklarını ve bir daha asla ellerine silah almak istemediklerini söyledi. Ancak bir kısmının ise savaş tecrübesi edindiklerini ve gerektiğinde Avrupa`da eylem yapabileceklerini belirtti. Almanya`dan Suriye`ye yaklaşık 320 kişinin gittiği tahmin ediliyor.

Brüksel`deki saldırıyı yapmakla suçlanan kişinin önce Frankfurt`a geldiği, buradan Fransa`ya giderek daha sonra Brüksel`e geçtiği bildirildi. De Maiziere, bu kişinin gizli bir şekilde kontrol edildiğini ve Fransa`ya bilgi verildiğini, fakat buna rağmen eylemin engellenemediğini söyledi. Şimdi güvenlik yetkililerinin bu kişi hakkında bilgi sahibi olmalarına rağmen, niçin takip edilerek eylemin engellenmediği sorusu kafaları meşgul ediyor.