DİYARBAKIR - `Yabancı Dil Öğretmenleri / Okutmanları için Mesleki Gelişim Çalıştayı` "Professional Development Workshop for Foreign Language Teachers" Çalıştay`ın açılışında bir konuşan Dicle Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, tarihinde onlarca medeniyete ev sahipliği yapan, bundan dolayı da barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün kenti olan kültür, medeniyet ve sanat şehri Diyarbakır`da Amerika`dan, İran`dan ve ülkemizin farklı illerinden gelen akademisyenleri ağırlamaktan onur duyduğunu söyledi. Üniversite olarak son üç yıl içerisinde yüzlerce bilimsel etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını ve bunların da büyük bir bölümünün alanında bir ilk olduğu anlatan Eyigün, "Birkaç yıl öncesine kadar üniversitemizde Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri alanlarında böyle bir organizasyonu yapmak mümkün değildi. Çünkü bu alanlar ihmal edilmişti ve gereken önem verilmiyordu. Şimdi ise üniversite yönetimi olarak bu tür etkinliklere her anlamda sonsuz destek veriyoruz." dedi.

Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Yücel de konuşmasında, fakülte olarak düzenledikleri bu tür bilimsel etkinliklerin sayısını artırarak devam edeceklerini söyledi. Bölümlerden gelen her türlü bilimsel ve kültürel etkinlik önerilerini desteklediklerini söyleyen Prof. Yücel, diğer kurumlarla da ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla ortaklı gerçekleştirecekleri çok sayıda projelerinin de olduğunu ifade etti.

Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Öğretimi Bölüm başkanı Prof Dr. Mehmet Siraç İnan, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde böyle bir çalıştayın ilk kez yapıldığını ve bunun üniversite adına çok büyük bir kazanım olduğuna dikkat çekti.

Çalıştaya Amerika Birleşik Devletleri`nden katılan Dr. Evelyn Rothstein, Dicle Üniversitesini çok beğendiğini, buradaki karşılanış ve ağırlanışı dolayısı ile kendisini adeta bir kraliçe gibi hissettiğini ve yapılan bilimsel çalışmalar nedeniyle de üniversitenin akademik potansiyelini oldukça yüksek bulduğunu ifade etti.

Mesleki Gelişim Çalıştayı mesleki bilgilerin güncellenmesini hedefliyor. Katılımcılara bilgilerini birbirleri ile paylaşma imkanı sunan organizasyona yabancı dil öğretmenleri ve okutmanları iştirak ediyor.


Programın ilk bölümünde, öğrenci ve öğretmenlerin başarısı için stratejiler üretmek konusu üzerinde duruldu. Dr. Evelyn Rothstein, İngilizce öğretiminde özellikle yazma konusunda değişik stratejiler geliştirmesi ile ün yapmış bir bilim kadını. Çalıştayda, daha çok öğrenciye nasıl yazacağını öğretmenin önemini anlatarak, bunun için geliştirdiği yöntemleri bire bir uygulayarak katılımcılara gösteren Rothstein, içinde bulunduğu bu çalışmanın kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. Aynı zamanda TOEFL için stratejiler öğrenmek, yüksek lisans tezi, Doktora Tezi, ya da akademik makale yazmak, bölüm yazısı yazmak gibi yabancı dil öğretmenlerinin kişisel ihtiyaçlarına da cevap veren çalıştay yoğun ilgi gördü.

İkinci bölümde ise, davetli konuşmacılar yabancı dil öğretimi üzerinde durarak; yabancı dil öğretiminde öğretmenin rolü, yansıtıcı bir öğretmen olma, öğrenciler, yabancı dil sınıflarında teknoloji kullanımı, ölçme ve değerlendirme, öğrenci stilleri ve stratejileri, yönetim ve kendine güven, etkili konuşma teknikleri ve yabancı dil öğrenme konularına odaklandılar.

Tartışma oturumları ve atölye çalışmaları, öğrenci merkezli, sağlam bir teorik ve pratik temelli, arz ve performansa dayalı yabancı dil öğretimi için oldukça faydalı sonuçlar veren, üç gün sürecek program sonunda tüm katılımcılara sertifikaları verilecek.

İLKHA