DİYARBAKIR- Bismil ilçesinde binlerce çiftçi, DEDAŞ’ın bankalardaki tarımsal destekleme prim alacaklarına, elektrik borçları nedeniyle bloke konulmasına isyan eden çiftçiler, ikinci sefer eylem yaptı.  Bismil köprüsünde duran çiftçiler, Batman-Diyarbakır  karayolunu ulaşıma kapattı. Karayolunun kapatılması nedeniyle her iki yönde uzun araç kuyrukları oluştu.

Çiftçiler DEDAŞ'ın bankadaki hesaplarına el koyması sonucu mağdur edildiklerini ve sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

Ana yola çıkan yollarda güvenlik güçleri tarafından araçların giriş çıkışlarına izin verilmiyor.

Bismil köprüsü üzerinde eylemleri sürdüren çiftçiler basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasını Bismil pamuk üreticileri birliği başkanı Hasan Vural yaptı. Vural açıklamasında, “Bugünkü yaptığımız eylemin hiçbir siyasi amacı yoktur. Ancak çiftçi hakkı gasp edilmek istenmektedir. DEDAŞ bütün çiftçilerin ÇKS hesaplarına borç çıkartmıştır. Bismil’de bin 100 Elektrik abonesi varken, 4 bin ÇKS sahiplerine borç çıkartılmış, ancak bin 100 kişi borçlu durumdadır. Ama hepsine borç çıkartılmıştır. Tüm çiftçinin primine borç çıkartılmıştır. Bunun için buradayız dedi.

Vural açıklamasının devamında,  “Bismil’de günde 6-7 saat elektrik kesilmektedir. Köylünün yoğurdu bozulmakta, hastalar ölümle pençeleşmektedir. Elektrik kesintisi nedeniyle çiftçinin mahsulü kurumaktadır. Bu bir milli servettir. Buna hakları yoktur. Çiftçi olarak bunu kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Pamuk ve mısır için dönüm başına 280-380 TL borç tahakkuku çıkarıldı. Bu hesaplama ile dönüm başına 280-380 TL elektrik harcanmamaktadır. Oysa en fazla 80-90 TL dır. Bu rakam şişirilmiş bir rakamdır. Şu anda çiftçilerimiz büyük borç altındadır. Gerek bakanlık ve gerek Mühendisler Odası tarafından, bu hesabın yeniden yapılmasını istiyoruz. Diğer bir ifadeyle DSİ sulaması ile yapılan sulamada, elektrik bedeli en fazla 20-48 TL dır. Çiftçilerimiz kendi imkânlarıyla trafo kurmuşlar. Boru döşemişler, özet olarak çiftçi kendi imkânlarıyla tarlayı sulu duruma getirmiştir. Bunu ya öz kaynaklarıyla ya da borçlanarak yapmıştır.

Hükümet tarafından, GAP sulama sistemin GAP yöresinde, bölgesel sulama projelerinin büyük bir bölümü hayata geçirilmediğini ifade eden Hasan Vural, Bismil’de 2012 yılında sulama kanalları biteceği yetkililer tarafından varsayılmış fakat bir türlü bitirilmemiş. Sulama kanalların devreye alınmasıyla mevcut sorun zaten halledilecek. Şu an mevcut sulamanın önemli bir bölümü, DSİ Tarımsal Sulama Koordinasyonu dışında elektrik enerjisi kullanılarak, yer altı kaynak suları vasıtasıyla yapılmaktadır. Hükümetin bölgede sulama kanallarını bir an önce devreye alınması gerekmektedir.” dedi.

Vural basın açıklamasının sonunda, “Bismilli çiftçi olarak bugün toplanmamızın amacı, Hükümetten ve başbakanımızdan isteğimiz, 2013 yılı çiftçi primine konulan blokenin kaldırmasıdır. 2014 yılı için 115 lira konulmuş bunun da makul bir seviyeye indirmesidir. Yüksek elektrik fiyatlarından dolayı bu bölgede pamuk ve mısır ekimi yapılamayacaktır. Çünkü bölgede sanayi yoktur. Sulu tarım da olmasa, insanlar aç kalacaktır. Sonuç olarak çiftçilerin bu günkü eylemlerin amacı elektrik fiyatların aşağıya çekilmesi ve elektrik kesintisi uygulanmamasıdır. Sayın başbakanımızdan bu konuya el atmasını arzu etmekteyiz. Bu eylem, sadece Bismil’e mahsus değil, Mardin, Diyarbakır ve diğer yerlerde de aynı anda başlamıştır. Hep birlikte karar alınmıştır. Amacımız yasalar çerçevesinde sesimizi duyurmaktır. Amacımız herhangi kurum ve kuruluşlara zarar vermek değildir.” dedi.

Basın açıklaması sonrasında Bismil kaymakamı Vehbi Bakır çiftçilerle görüşmesi sonucu, çiftçiler yolun bir tarafını açma kararı alırken, eylemin bakanlıkla görüşüldükten sonra olumlu bir gelişme olursa son verileceği açıklaması belirtildi. (Hasan Gündüz-İLKHA)