BATMAN - İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Reşit Aran midenin koruyucu faktörleriyle saldırgan faktörleri arasındaki bozulma nedeni ile mide ülseri oluştuğunu söyledi. Mide ve duodenum ülserinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini açıklayan Uzm. Dr. Mehmet Reşit Aran ülser hastalarının mutlaka bir doktoru gözükmeleri tavsiyesinde bulundu.
Ülser`in, midenin koruyucu tabakalarının bozulmasına bağlı ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Mehmet Reşit Aran, midede hem koruyucu faktörler hem de saldırgan faktörler olduğunu, ülser hastalığının midenin koruyucu faktörlerinin azalması saldırgan faktörlerin artmasına bağlı ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Ülserin nasıl meydana geldiği ve tanımını yapan Dr. Aran; "Midede birkaç tane koruyucu tabaka var. Bu tabakalara mide asiti etki ettiğinde eğer orası sağlam değilse mide tabakasını yakar ve aşağı doğru derin bir çukur oluşturmaya başlar. Mide tabakalarının altında serbest dil uçları vardır. Bu tabaka yandığı zaman mide asidi ve o yiyecekler sinirlere temas etmeye başlayacak. Her temasta bir ağrı hissedecek. Mide ülserinin genel sebebi budur. Midenin koruyucu faktörleriyle saldırgan faktörleri arasındaki bozulmadır." dedi.
Saldırgan faktöriyellerin nedenlerini sıralayan Dr. Aran bunlarda stres, düzensiz beslenme, gece uykusuzlukları ve halk arasında pek bilinmeyen ama doktorlar arasında çok bilinen, toplumun yüzde 70`inde var olan bir mikroptur." dedi. Bu mikrobun genelde yenilen gıdalarla mideye yerleştiğini söyleyen Dr. Aran, "Bu mikrop midenin alt tabakalarını bozan bir mikroptur. Malesef herkeste bu mikrop var ama herkeste bu hastalığı yapmıyor. Çok az insanda bu mikrop mide ülseri hastalığını yapıyor. Türkiye`de yapılan araştırmalarda %70`inde var. Ama ülser %3-5 civarında kalıyor." İfadelerini kullandı.
ÜLSERİN BELİRTİLER
Mide ve ince bağırsak ülserine de (Duodenum) ülser dediklerini ifade eden Uzm. Dr. Mehmet Reşit Aran, belirtilerini ise şöyle sıraladı: "Gece sırta doğru vuran ve uykudan uyandıran bir ağrı. Ağza acı ekşli su geliyor olması. Eğer kötü huyluysa kilo kaybına neden olabilir. Eğer mide ülseri ise yemekten hemen sonra ağrı, eğer duodenum ülseri ise açlıktan sonra ağrı olur. Yediği gıdalarda hazımsızlık ve şişkinlik yapabilir. Ve bu hastaların geneli kabızdır."
TAVSİYELER
Ülser hastalığının mevsimlik olarak değişkenlik gösterdiğini de belirten Uzm. Dr. Mehmet Reşit Aran şu tavsiyelerde bulundu: "Kıştan ilkbahara geçtiğimizde ve sonbahardan kışa geçtiğimizde yani geçiş mevsimlerinde bu hastaların şikayetleri artar. Bu ağrıları olan hastaların bir doktora başvurmalarını öneririz. Gıdalar olarak ta asitli gıdalardan kaçınmalarını, düzenli beslenmelerini, gece yemek yeme alışkanlıklardan vazgeçmelerini ve yemek yiyip üzerine uyuma alışkanlıklardan vazgeçmelerini öneririz. Doktorların uygulayacağı tedavi yöntemlerine vatandaşlarımızın riayet etmesini öneririz."
M. Salih Özcan - İLKHA