ŞANLIURFA-Viranşehir ilçesinde çiftçilik yapan vatandaşlar; gübre, mazot, ,işçi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle ilçede pamuk ve mısır ekiminin can çekiştiğine işaret ettiler.
Çiftçiler yaşanan elektrik kesintileri ve çiftçilere gelen kabarık elektrik faturalarının ayrıca çiftçilerin çilesini ikiye katladığını belirterek, kuyu suyu ile sulama yapılan ve Türkiye ekonomisine ciddi katkı sunan çiftçilerin kara kara düşündüğünü söylediler
Viranşehir Ayaklı köyüne bağlı Çalılı ( Xirbê Biger ) mezrasında çiftçilik yapan Musa Atik durumlarının ortada olduğunu ifade ederek, sabah akşam çamurun içinde olduklarını dile getirdi.
Zor şartlarda yetiştirdikleri ürünün dörtte üçünin masrafa gittiğine dikkat çeken Musa Atik, “Masrafı karşılayamadığımdan işçi bile tutamıyorum. Günlük ortalama 5-6 saat elektrikler kesiliyor. Haran, Akçakale başta olmak özere Urfa’nın birçok ilçesine su veren Atatürk Barajı yanı başımızda olmasına rağmen bu kesintilerin sebebini bilmiyoruz. Elektriklerin ne zaman kesileceğini ve kesilince ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Buda yetmezmiş gibi kuyum aboneli olmasına ve daha önce hiçbir borcum olmamasına rağmen adıma 62 bin TL elektrik faturası gelmiş durumda. Benim alacağım destekleme 9 bin TL. Ben geçen sene masraflar ve alacağım destekleme dâhil olsa bile bu kadar gelir kaldırmadım. Ben bunu nasıl öderim? Bu sorun sadece benim değil. Bütün çiftçiler aynı sıkıntıyı yaşıyor.” Dedi
Atik sıkıntılarını daha sonra şöyle dile getirdi: “Devletin su verdiği Harran, Akçakale ve diğer yerlerde çiftçiler yüz dönüme 2-3 bin TL öderken yeni sisteme göre bizler yüz dönüme 9-12 bin TL ödeyeceğiz. Kuyu arızası, kuyuya harcadığımız masraf, elektrik kesintilerinden kaynaklanan sulama yetersizliği buna dâhil değil. Ben başbakana, tarım bakanına ve ziraat oda başkanına sesleniyorum; Lütfen bizlere bir çare bulun. Yoksa bu şartlarda hiç birimiz çiftçilik yapamayız. Hepimiz çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. “
Öte yandan birçok çiftçinin pamuk ve mısır için yer ayırdığından ve başka ekim yapmadığından dolayı mecburi pamuk ektiği belirtildi. Bu durumda bir sonraki sezonda özelikle pamuk ve mısır ekimi ciddi darbe alacak. (Sabri Acet-İLKHA )