ADANA – Adana’nın merkez Yüreğir ilçesinde, duvarlarından minaresine kadar her yeri sarmaşıklarla kaplı olan Yeşil Cami’nin bahçesi, cemaatin katkılarıyla zengin süs bitkileriyle donatıldı.
Köprülü Mahallesi’nde, Seyhan Nehri yakınında 1930 yılında ibadete açılan Yeşil Cami duvarları, kubbesi ve minaresini saran sarmaşıklarla, avlusu da zengin bitki deseni ve göze hoş gelen manzarasıyla dikkat çekiyor.
Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlayan köprüden geçerken ve Seyhan Nehri kıyısından bakıldığında, yeşile bürünmüş minaresiyle ilgi çeken caminin ziyaretçi ve cemaat sayısı her geçen gün arttığı belirtildi.
Zengin bitki örtüsü içinde huzur veren bir mekâna sahip caminin, Türkiye'de başka bir örneği bulunmazken, adıyla özdeşleşen cami çevreci yapısıyla öne çıkarak, kış aylarında yaprağını döken cinsten olan sarmaşık yaz aylarında adeta görsel bir şölen sunuyor. Caminin bahçesi birbirinden farklı onlarca türde süs bitkisiyle kaplı.
Cami, Adana’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Camiyi yakından görmek isteyenler, bahçesindeki onlarca değişik bitki örtüsüyle karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Kente gezmeye gelen turistlerin ziyaret ettiği camiye en çok üniversite öğrencileri ilgi gösteriyor.
Caminin duvarındaki sarmaşığın adeta izolasyon görevi gördüğünü ve Çukurova'nın kavurucu sıcağında binanın içini serin tuttuğunu belirten cami cemaati, caminin avlusunda begonya ve gül türlerinin yanı sıra lavanta, nar, nergis, defne ve gelin duvağı gibi çok sayıda bitki türünün olmasından dolayı duydukları huzuru anlatamadıklarını dile getirdiler.
Konuyla ilgili konuşan cami imamı ise, sarmaşığın sadece görsel ve iç huzur değil aynı zamanda minareye destek bakımından da katkısı olduğunu kaydederek, “Adana depreminde birçok caminin minaresi yıkılmış ama bizim minaremiz hasar görmemişti.” ifadelerini kullandı.(Yunus Emre-İLKHA)