ŞANLIURFA- Harrân'da yetişen evliyânın büyüklerinden, âriflerin ileri gelenlerinden. Nesebi; Hayât bin Kays bin Kahhâl bin Sultan el-Ensârî el-Harrânî Harran ilçesinde anıldı. Törende Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz ve Harran kaymakamı Selami Yazıcı, birer teşekkür konuşması yaptı.
Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen programda yaptığı konuşmada, Allahü Teâlâ’nın, Âdem aleyhisselâmdan beri insanları ebedî saâdete kavuşturmak için peygamberler gönderdiğini hatırlatarak, “Peygamberler de, insanları kurtuluşa dâvet etmiş, doğru olan yolu bütün sıkıntı ve eziyetlere rağmen bıkmadan, yılmadan anlatmışlardır.” Dedi.
Sahabenin tek bir kaynağa bağlandığına dikkat çeken Önenen, “Bunlar zamanla çeşitli kollara ayrılmışlar. Kâdirî, Nakşî, Bayramî, Gülşenî, Yesevî, Mevlevî vs. gibi isimlerle anılmış veya bu yollardan birinde akıp gelmişlerdir. Sultanlar, pâdişâhlar doğruyu onlarla bulmaya çalışmışlar, mânevî sultanın onlar olduğunu görmüşler, onların nasîhatleri ile devlete, millete ve insanlığa faydalı olmaya çalışmışlardır.” İfadelerine yer verdi.
Hayat Bin Kays hazretlerinin ölümünden sonra da tasarrufunun devam ettiğini ifade eden Önen, “Harrân'da yetişen evliyânın büyüklerinden, âriflerin ileri gelenlerindendir. Nesebi; Hayât bin Kays bin Kahhâl bin Sultan el-Ensârî el-Harrânî'dir. Urfa'ya bağlı Harrân kazasında doğup yetiştiği için “Harrânî” nisbeti ve “Şeyh-ül-Kıdve” lakabı ile meşhûr oldu. Doğum târihi hakkında, kaynaklarda bir bilgiye rastlanamamıştır. Ömrünün 50 senesine yakınını Harrân'da geçirmiş büyük bir velîdir. İnsanlar ve bâzı sultanlar, onu ziyâret edip duâsını alırlar, onunla berâber olmakla bereketlenirlerdi.” Şeklinde devam etti.
Hayât bin Kays’ın cömertliğiyle meşhûr olduğunu söyleyen Önen, “Evliyânın büyüklerinden birçoğu, onun hâllerini beğenip, söylediklerini tekrar etmişler ve birçok âlim de, onun büyüklüğünü her vesîle ile dile getirmiştir. Âlim ve câhil, herkes ondan istifâde etmiş, Harrân halkının başı sıkıştığında ona başvurulmuştur. Meselâ Harrân Ovasında, bazen günlerce suyun damlası bulunmaz olurdu. Halk, bunun çaresini bulmuştu. Hemen Hayât bin Kays hazretlerine koşar, onun duâsını alır, duâsının himmet ve bereketiyle yağmur yağar, halk susuzluktan kurtulurdu. Bu hususta onun yardımları saymakla bitirilemez. Sultan Nûreddîn Zengî onu ziyâret edip, hıristiyanlara karşı yaptığı cihâdda azim ve gayretini kuvvetlendirince, onun muvaffak olması için duâ ederdi. Sultan Selâhaddîn-i Eyyûbî de ziyâret eder, ondan duâ isterdi. Duâsını alarak yaptığı harbi kazanırdı. 1185 (H.581) yılında Harran’da vefât etti.Ölümünden sonra da tasarrufu devam eden 4 büyük İslam aliminden biridir” ifadelerine yer verdi.
Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar ise, Peygamberlerin hayatlarını örnek alıp, evliyalardan faydalanmak, onları rehber edinmek gerektiğini belirterek, “Evliyâ-yı kirâm, Allahü Teâlâ’nın ve Peygamberinin (aleyhisselâm) emir ve yasaklarını öğreterek, insanların dünyâ ve âhiret saâdetine kavuşmaları için uğraşmışlardır. Bu îtibârla İslâm dünyâsında eskiden beri başta sevgili Peygamberimiz ve Eshâbı olmak üzere bütün velîlerin kabirleri ziyâret edilmiş, rûhâniyetlerinden istifâde edilmiş, herkes onları vesîle ederek, Allahü Teâlâ ya yalvarmış, duâlarının kabûlü için niyâzda bulunmuştur. “ dedi.
Mevki ve makamların geçici olduğunun altını çizen Gülpınar, “Hayât bin Kays El-Harrânî Hazretleri; 15 asırdır Müslümanlara rehberlik etmiş, onlara doğruları öğretmiş, kendileri de eksiksiz İslâmî bir hayat yaşamış bulunan Evliyâ-yı kirâmın sadece bir tanesidir. Bize kalacak olan tek şey bu zatlardan faydalanmak, onların izinden gitmektir. Hayât bin Kays hazretleri büyük himmet sâhibi olup, yüksek makamlara kavuşmuştu. Keşf ve kerâmetleri, açık ve meydanda bir zât idi.. Hakîkat ilimlerinde derin bilgisi vardı. Sayısız kerâmetleri yanında, hikmetlerle dolu, yüksek hakîkatleri açıklayan sözleri çoktur. İlimde ve tarîkatta o kadar yükselmişti ki, himmet ve tasarrufları” şeklinde konuşmasını sürdürdü.” İfadelerini kullandı. (İLKHA)