VAN- Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktoru Fatma Kutluhan, polen hastalığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Uzman Doktor Fatma Kutluhan, polen hastalığının burunda kaşıntı, yanma, gözlerde kaşıntı, yanma, hapşırıklar, burun tıkanıklığı, nefes darlığı gibi kendisini gösteren alerjik reaksiyonlar olduğunu söyledi.

İlke Haber Ajansına özel açıklamalarda bulunan ve polen alerjisinden korunmak için özellikle polen mevsimi dönemlerinde daha çok gündüz saatlerinde dışarıya çıkmamaya gayret gösterilmesi gerektiğini söyleyen Kutluhan, polen hastalığına yakalananların özellikle çamaşırlarını dışarıya asmaması gerektiği uyarsında bulundu.

“Polen içerisinde alerjik reaksiyonları tetikleyen proteinler içerir”
Kutluhan polen hastalarına önemli uyarılarda bulunarak, “Polen halk arasında da bilindiği gibi, ağaç tozu, çiçek tozu, belli mevsimlerde özellikle atmosfere yayılan çiçek tozları olarak bilinir. İçerisinde alerjik reaksiyonları özellikle tetikleyen proteinler içerir. Böyle tanımlayabiliriz poleni, şimdi bahar alerjisi bizim mevsim itibari ile özellikle Nisan ayında, Nisan ayı başı itibari ile Mart sonunda olabilir. Ama Nisan, Mayıs aylarını özellikle içerisine kapsayan bu polenlerin atmosfere yayılması ile kişilerin solunum yoluyla daha çok alarak, özellikle burunda alerjik reaksiyonlara ulaşması sonucu oluşan burunda kaşıntı, yanma hatta gözlerde kaşıntı, yanma, hapşırıklar, burun tıkanıklığı, nefes darlığı gibi kendisini gösteren alerjik reaksiyonlar olarak bahsedebiliriz.” Dedi.

“Polen hastası olan birisinin mutlaka doktora başvurması lazım”
Polen hastalığı konusunda daha çok burun şikâyetleri olarak karşılarına çıktığını belirten Doktor Kutluhan belirtileri şöyle sıraladı: “Aynı zamanda gözde de bazı şikâyetler oluşturabiliyor. Ama şimdi burun kaşıntısı, yanması, tıkanıklık, ödem, şişlik, baş ağrısı, hatta konsantrasyon bozukluğu, gözler de kaşıntı, yanma, sulanma gibi şikayetler alerjik Rinit ve alerjik konjonktivite dediğimiz bu şikayetler şeklinde bizim karşımıza geliyor. Bu şikâyetler eğer oluşuyorsa hani bu mevsimlerde özellikle yani kış aylarında yoktur, işte sonbahar, yazda yoktur, bahar aylarında bu Nisan ayında, Mayıs ayında daha çok ağaçların işte çiçek açtığı mevsimde özellikle oluşuyorsa böyle şikâyetler kendimizde bir alerjik reaksiyon olduğunu düşünebiliriz. Eğer böyle şikâyetleriniz varsa tabi doktora başvurmak lazım. Çünkü sadece üst solunum yollarında değil, alt solunum yollarında da bunlar ilerleyen zamanlarda kişiyi rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor.” İfadelerini kullandı.

“Polen hastalığı daha çok üst solunum yollarında şikâyetlere yol açıyor”
Polen alerjisinden korunmak için özellikle polen mevsimi denilen dönemlerde daha çok gündüz saatlerinde dışarıya çıkmamaya gayret gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Kutluhan, “Eğer bundan çok şikâyetçiysek mesela çamaşırlarımızı dışarıya asmamız lazım, belirgin şikâyetlerimiz var çıkmak zorundaysak kendimizi, burun ve ağzımızı koruyacak şekilde dışarıya çıkmak lazım. Onun haricinde tabi eğer bunlar çok rahatsız ederse doktora başvurmak lazım. Dediğim gibi daha çok üst solunum yollarında şikâyetlere yol açıyor. Alt solunum yollarında da yani nefes darlığı, öksürük gibi şikâyetler ile kendisini göstermeye başlayabilir.  Eğer zamanında önlem alınmazsa. Tabi şimdi böyle bir şey var, mesela bu şikâyetleri olan birisi bir tedavi almıştır diğeri de aynı şikâyetlerde kendisinde oluştuğunu düşünüp, “sen ne kullandın ben de kullanayım” diye kendisine fayda bulabilir ama bu konuda dikkat etmek lazım, her tedavi herkese aynı yanıt vermeyebilir zararlı bile olabilir. Özellikle bir doktora, bir uzmana başvurmak lazım, mutlaka eğer bu şikâyetler çok rahatsız edici boyutlardaysa her yıl tekrarlıyorsa özellikle zamanın da önlem almak lazım.” Şeklinde bilgilendirmede bulundu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)