İZMİR - 29-30 Mayıs 2014 tarihlerinde İzmir Swissotel’de düzenlenen etkinlik İzmir’in bugüne kadar gördüğü yoğun katılımlı organizasyonlardan biri oldu. Üniversiteler, Ar-Ge Merkezleri, Teknoparklar, Bilim Merkezleri inovatif çalışmalarını tanıtma fırsatı yakaladı.
Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonuyla düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İzmir etkinliğine, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Arçelik, Türk Hava Yolları (THY), İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi çözüm ortağı olarak destek verirken, etkinliğin sunuculuğunu Gazeteci Cüneyt Özdemir üstlendi. Ege Bölgesi’nde bulunan sanayici, ihracatçı, üst düzey şirketlerin yöneticileri, üniversite ve lise öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
İzmir’in tarihine altın harflerle yazılacak bir etkinliğe imza attıklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmirlilerin modada, tasarımda, iş dünyasında inovatif çalışmalarıyla zirveye çıkmış 20’den fazla ismin deneyimlerini dinleme olanağı bulduğunu ve inovatif çalışmaları inceleme fırsatı yakaladığını kaydetti.
Türkiye İnovasyon Haftası 2014 İzmir etkinliğinin hem ziyaretçi sayısı bakımından, hem konuşmacıların profilleri bakımından, hem de üniversitelerin, ar-ge merkezlerinin, teknoparkların gösterdiği ilgi nedeniyle beklentilerinden daha başarılı bir organizasyon olarak geride kaldığını anlatan Ünlütürk, “2015 yılında düzenleyeceğimiz Türkiye İnovasyon Haftası İzmir etkinliği için çıtayı çok yukarı çıkardık. Türkiye’nin ve İzmir’in 2023 hedeflerine ulaşması için doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.
“Korkmayın hayal edin”
Etkinliğe ilk gün katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, katılımcılara hayallerin peşinden gitmeleri tavsiyesinde bulundu. Türkiye’nin bugüne kadar, Anadolu'nun imkanlarıyla, Türkiye'nin sermayesiyle başkalarını taklit ederek, başkalarının verdiği reçetelerle üretim yaparak, fasonculukla dünyanın 15. büyük ekonomisi konumuna geldiğine dikkati çeken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye'de 2002 yılında milli gelirden Ar-Ge'nin aldığı pay binde 5'ti. 2012 yılı sonunda bu oran yüzde 0,92'ye çıktı. İtalya yıllardır Ar-Ge'ye yüzde 3 pay ayırıyor. Bizim de 2023 hedefimiz budur. Aradaki mesafeyi kapatmak için çok çalışmalıyız. Hayal kurun ve hayallerinin peşinden gidin.” diye konuştu.
İki gün süren etkinlikte, Ege Bölgesi’ndeki üniversiteler, Ar-Ge merkezleri stantlarında inovatif çalışmalarını tanıtma fırsatı bulurken, Ege İhracatçı Birlikleri ve Denizli İhracatçılar Birliği’nin yaptığı tasarım yarışmalarında ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nda başarılı olan projelerde tanıtıldı. (İlyas Yıldız - İLKHA)