MUŞ - Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, Twitter`da "Allah CC" rumuzuyla hesap açan ve şikâyet üzerine, 2012`de hakkında başlatılan soruşturma kapsamında öğretmen Ertan P. hakkında iddianame düzenledi.
İddianamede, sanığın sosyal paylaşım sitesi Twitter`da "Allah CC" rumuzuyla hesap açtığı ve bu hesapla Allah, peygamber ve kutsal meleklerin isimlerini ve kendisini de onların yerine koymak suretiyle çok sayıda dini değerleri aşağılayıcı ve hakaret içeren sözler yazdığı belirtildi.
Sanığın yazılarının eleştiri veya inançsızlık çerçevesinde olmadığı sadece aşağılama kastı ile yazdığı kaydedilen iddianamede, "Sanık söz konusu rumuzu ve yazışmaları kabul ettiğini ancak suçtan kurtulmak için kendisine ait bu hesabın başkaları tarafından hacklenmek suretiyle yazılmış yazılar da olabileceğini beyan etmiştir. Bunun soyut ve mesnetsiz olduğu, dosya kapsamından da üzerine atılı suçun sabit olduğu anlaşılmıştır.`` denildi.
İddianamenin Muş Sulh Ceza Mahkemesi`nce kabul edilmesinin ardından yargılama başladı. Davada, Ertan P, Twitter`da "Allah C.C" ismini, başka bir kullanıcıdan hacklediğini öne sürdü.
İddianamede yer alan tweetleri kendisinin atmadığını savunan sanık, adresi ele geçirdikten sonra kan bağışını destekleyen mesajlar yazdığını iddia etti. Sanık, ‘Bu rumuzla bir müddet yazdım. Benden sonra da bunu başkaları hacklemiş olabilir" dedi.
Şikâyetçinin avukatı Abdullah Aslan, sanığın her aşamada farklı ifadeler verdiğini belirterek, "Sanık hesabının hacklendiğini söylüyor ama bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmamıştır. Ayrıca hesabının hacklendiğine dair hiç bir zaman takipçilerine bilgi paylaşımı yapmamıştır. Sanık suçu işlemeye devam etmektedir" diyerek, sanığın cezalandırılmasını istedi.
Sanık avukatı Rumet Agit Özer, müvekkilinin hesabının hacklendiğini, bu nedenle hesabını başkalarının kullandığını savunarak, müvekkilinin beratını istedi.
Davayı karara bağlayan hâkim, sanık Ertan P`nin eyleminin sabit olduğunu belirtti.
"Suçun işleniş biçimi, sanığın kastı, suç işlemesindeki ısrarı, failin amaç ve saikini" göz önüne alan hakim, sanığı "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlere alenen aşağılama" suçundan 8 ay hapis cezasına çarptırdı.
Cezayı suçun yayın yoluyla gerçekleştirilmesi ve değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi nedeniyle 15 aya çıkaran hâkim, sanık hakkında takdiri veya yasal indirim uygulamadı.
Hâkim, sanığın yeniden suç işlemeyeceği hususunda olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesiyle hükmün açıklanmasını geri bırakmadı, cezayı da ertelemedi. Hâkim, sanığın memuriyet hakkından da yoksun bırakılmasına karar verdi.
Ertan P’nin cezaevine atılması için Yargıtay’ın kararı bekleniyor.
(M. Şirin Çağlayan-İLKHA)