VAN - Dünya Tütünsüz Günü sebebiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezinde stant açtı. Stantta halkı sigaranın zararları hakkında bilgilendiren ve sigaranın zararlarını anlatan broşürler dağıtıldı.
Sigara ve tütünün dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olduğuna dikkat Van Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Eker, “Sigara ve tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Dünyada meydana gelen ölüm olaylarının başında yer almaktadır ve giderek ilk sıraya yerleşme eğilimindedir.” ifadelerini kullandı.
“Sigara önemli bir halk sağlığı sorunudur”
Sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Eker, “Kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir. Sigara kullanımı bir bağımlılıktır, diğer bağımlılık yapıcı maddelerde görüldüğü gibi, kişi zarar gördüğü halde kullanmaya devam eder. Kontrol yitimi ön plandadır. Kullanım kesildiği zaman çeşitli yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır. Ülkemizde sigara kullanım yaşı düşmekte ve kullanım yaygınlaşmaktadır. Erişkin nüfusun yüzde 50 den fazlasının düzenli bir şekilde sigara kullandığı çalışmalarla gösterilmiştir. Sigara kullanımı tüm yaş gruplarında yaşam süresini 16 yıl, 35-69 yaş grubunda ise 22 yıl kısalttığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.” şeklinde konuştu.
“Sigara kullanım nedenlerinin başında merak ilk sırada”
Sigaraya başlama yaşı ve bağımlılık şiddeti arasında bir ilişki olduğunu belirten Eker, “Sigaraya başlama yaşı düştükçe bağımlılık gelişmesi olasılığı artmaktadır. Ergenlik döneminde sigara kullanmaya başlama, bağımlılık gelişme riskini artırmaktadır. Bu nedenle 18 yaş altındaki kişilere sigara satılmaması, sadece yasal değil, halk sağlığı açısından da uyulması gereken bir zorunluluktur. Gençler arasında sigara kullanım nedenleri incelendiğinde merak ilk sırada yer almaktadır. Büyüdüğünü kanıtlamak, farklı olmak, stresten kurtulmak gibi nedenler ergen sigara kullanımı için diğer nedenler olarak sayılabilir. Bu nedenle sigara kullanımı ile ilgili merak uyandırıcı, özendirici tutumlar sigara kullanımı açısından risk oluşturmaktadır. Sigaraya kolay ulaşım, fiyat, evde sigara kullanan kişilerin bulunması sigara kullanımını artırmaktadır. Ergenlerde sigara bağımlılığının çok daha kolay ve hızla geliştiği unutulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
“Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır”
Sigaranın yol açtığı sorunları göz önüne alarak birçok ülkede sigara kullanımı kısıtlanma ve yasaklanma eğiliminde olduğunu söyleyen Eker, “Burada temel hedef sigara karşıtı duruşu pekiştirmek ve sigara kullanmasa dahi dumanına maruz kalma sonucu ortaya çıkan olumsuz sonuçları azaltmaktır. Unutmayalım ki; sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlandıysa da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır. İşte bu amaçla bugün burada halkımıza ve tüm kamuoyuna bilgi vermek ve farkındalık oluşturmak için toplanmış bulunmaktayız. Sigarasız kendimize ve geleceğimize zarar vermeyeceğimiz, sağlıklı günler dileği ile.” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)