DİYARBAKIR - DTSO yönetim kurulu başkanı Ahmet Sayar, 2014 yılında tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar destekleme ödemesi yapılmamasına ilişkin alınan Bakanlar Kurulu Kararının Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesine tepki gösterdi.
Diyarbakır Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Medeni ve mağdur olan çiftçiler, alınan bu kararın ardından Dicle Elektrik A.Ş (DEDAŞ)’ın tüm çiftçilere borç çıkarmasının bölgede faaliyette bulunan çiftçilerin tepkisine neden olduğunu dile getirdiler.
"Elektrik kesintilerine çözüm bulunmasını beklerken..."
Mağduriyeti yaşayan çiftçiler adına basına açıklamada bulunan DTSO Başkanı Sayar,
Çiftçilere özellikle kırsal bölgelerde uygulanan ve üretim kapasitesinin düşüşüne neden olarak elektrik kesintilerine çözüm bulunmasını beklerken böyle bir uygulamanın getirilmiş olmasının bölgede çiftçilik yapanları bir kez daha mağdur ettiğini söyledi.
Sayar, " Diyarbakır, Bismil, Urfa, Mardin ve Batman başta olmak üzere, bölgemizdeki geniş tarım arazilerinin sulanmasında elektrik kullanılmaktadır. Kullanılan elektrik; gübre, mazot ve diğer maliyetlerin yanında, çiftçinin üretim maliyetini oldukça yükselten unsurların başında gelmektedir. Bölgemizin uzun yıllardır içinde bulunduğu çatışmalı ortamın tarım ve hayvancılığı ciddi anlamda gerilettiği ve bu sebeple bölge insanının yaşadığı mağduriyetleri herkes bilmektedir.
Devam eden barış süreciyle beraber Bölgemizde tarımsal desteklerin artmasını ve tarımsal yatırımların tamamlanmasını beklerken elektrik borçlarını ödemeyen çiftçilere destekleme ödemesi yapılmaması ve bunun akabinde de DEDAŞ'ın çiftçilerimize yüksek elektrik borçları çıkarması bölgedeki tarım sektöründe telafisi zor zararlara yol açacaktır." uyarısında bulundu.
"Kendilerine borç ihbarnamesi gönderilenlerin bir çoğu DEDAŞ abonesi değil"
DEDAŞ tarafından, Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden yapılan kontroller ile her hangi bir tespit tutanağı tutulmaksızın 2013 üretim sezonunda sulu tarım yapan çiftçilerin tamamına ücretlendirme yapıldığını ve buna göre borç ihbarnamesi gönderildiğini söyleyen Sayar, kendilerine borç ihbarnamesi gönderilenlerin çoğunluğunun DEDAŞ abonesi olmayan ve arazilerini kendi imkanlarıyla sulayan çiftçiler olduğunu sözlerine ekledi.
Sayar, "Bu durum hukuka aykırı olup bu borçların silinmesi gerekmektedir.
9 Mart 2014'te yürürlüğe giren ilgili BAKANLAR KURULU KARARI'nın Elektrik Dağıtım Şirketlerinin hükümete yaptığı baskı sonucunda alınmış bir karar olduğu da açıktır." ifadelerini kullandı.
"Bismilli çiftçilerin ortaya koydukları tepki iyi okunmalı"
Barış sürecinde köye dönüşleri hızlandırılmasına yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini ve bölgede tarım ve hayvancılık ile bu sektörlere bağlı sanayiyi geliştirecek tartışmalı ve uygulanabilir projeler geliştirilmesi için yollar aranması gerektiğine vurgu yapan Sayar, "Bölgemizdeki tarımsal faaliyetlerin zarar görmemesi, gelişmesi, tüm bölge insanına ve ülkemize daha fazla fayda sağlayabilmesi için, destekleme ödemesi yapılmamasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının geri çekilmesini ve DEDAŞ’ın uyguladığı fahiş elektrik fiyatlarının; çiftçi temsilcilerinin görüşleri alınarak makul bir seviyede tutulması gerektiğini düşünmekteyiz. Çiftçilerimizin geçmiş elektrik borçları sebebiyle desteklemelerini alamamaları durumunda tarım ve hayvancılığa bağlı sektörler de zarar görecek, bölge ve ülke ekonomisi olumsuz etkilenecektir." uyarısında bulundu.
Sayar son olarak; Bismil ilçesinde yaşayan çiftçilerin borçlarını ödeyememe, iflas etme endişesiyle ortaya koydukları tepkinin de iyi okunması gerektiğinin altını çizdi. (Ali Adiyaman - İLKHA)