Fransız gıda devi Danone bünyesinde yer alan Milupanın ürünlerinde GDO tespit edilerek toplatıldı.

Milli gazeteden Sadettin İnan`ın yazısına göre, AK Parti’nin AB sevdası artık zıvanadan çıktı… Türkiye, AK Parti’nin sırf AB sevdası yüzünden ABD ve AB’li küresel GDO’cu şirketlerine teslim edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda ürünlerinde yüzde 0.9 ve altında genetik yapısı değiştirilmiş organizma (GDO) bulunan gıdaların üretim ve satışına izin verilmesinin yolunu açtı. Uzmanlar, yönetmeliğin Biyogüvenlik Kanunu’na aykırı olduğu görüşünde. Yönetmeliğin iptali için Danıştay’a dava hazırlığı yapılıyor.

GDO’nun insan gıdası olarak üretilmesine ve tüketilmesine kesinlikle karşı olduklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sessiz sedasız bir yönetmelik çıkartarak GDO’ya kapıları sonuna kadar açtı. Bu bir başlangıç… Yönetmelikteki sözde bazı sınırlamalara kimse aldanmasın… Bir kere GDO’cu emperyalist sermaye surda büyük bir gedik açtı. GDO’cular bugüne kadar kaçak yollarla Türkiye’ye girmeye çalışıyorlardı. Artık ellerini kollarını sallayarak Türkiye piyasasında cirit atacaklar.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, daha bir gün GDO’ya kesinlikle karşı olduklarını söylerken ne oldu da GDO’lu gıdaların üretim ve satışının önü bir yönetmelikle bir anda açıldı? Hem de Milupa skandalının hemen ardından…

Bu yaşananlar Türkiye’nin kimler tarafından ve nasıl yönetildiğini de bir kez daha gözler önüne serdi. Hileli ürünleri deşifre ederek sözde halkın sağlığını tehlikeye atacak hiçbir üretime izin vermediklerine yönelik bir algı oluşturmaya çalışan Bakan Eker, küresel sermayenin markası karşısında hemen teslim oldu. GDO tespit edilen Milupa’yı kurtarmak ve bundan sonraki satışlarının da önünü açmak için kendi çıkardıkları ve övünerek anlattıkları Biyogüvenlik Kanununu da yok sayarak alelacele bir yönetmelikle işi bitirdiler. O zaman sormak gerekiyor? Bu işler bu kadar basit ise hileli ürün satıyor diye ifşa ettiğiniz küçük esnafın suçu ne o zaman?

“GDO Bulaşanı”

Bakanlığın dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmeliğe, “Analiz sonucunda üründe yüzde 0.9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir” fıkrası eklendi.

Değişiklik ile eklenen bir başka fıkrada da, “GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilir” denilerek, içeriğine yüzde 0.9 ve altında GDO bulunan gıda ürünlerinin üretim ve satışına izin verilmiş oldu.

Yönetmeliğe göre ayrıca, “GDO Bulaşanı” tanımı da şöyle yapıldı: “Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’lar.”

Milli Gazete