BURSA - Bursa Tabip Odası Başkanı Ertuğrul Aydın, Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'nde yaptığı açıklamada, son günlerde acil servislerde artan problemlerin sağlık hizmetlerin kaliteyi düşürdüğünü dile getirdi. Aydın, 76 milyon nüfusu olan Türkiye’de acil servisine başvuru yapanların sayısının 90 milyona ulaştığını söyledi
Türkiye’nin iş güvencesi olmadan, güvenliksiz ortamlarda, örgütsüz ve ucuz işgücü olarak çalıştırılan taşeron işçilerin, iş cinayetlerinde birer birer yaşamını yitirdiği bir ülke haline geldiğini ifade eden Aydın, en son olarak Soma’da benzer taşeronlaştırma politikalarının sonucunda 301 maden işçisinin ölümünün yüreklerinde unutulmaz bir acı bıraktığını dile getirdi.
Acillerdeki çalışma ortamının da kapasitesinin üstünde, güvenliksiz ve uzun süreli çalışma bakımından madenlerdeki çalışma koşullarından bir farkı olmadığını kamuoyuyla paylaşmak istediklerini vurgulayan Aydın, “Bu çalışma koşullarının ağırlığı nedeniyle sağlık çalışanları hastalarına nitelikli sağlık hizmeti sunamamaktadır. Bu durum sağlık çalışanlarını mutsuz etmekte, tükenmişliğe yol açmakta ve mesleklerini sürdürmelerini zorlaştırmaktadır.”dedi.
Sağlık çalışanlarının da iş cinayetlerinden payına düşeni aldığına üzülerek tanık olduklarını belirten Aydın, “Geçtiğimiz hafta Erzurum Yakutiye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde taşeron işçi olarak çalışan laboratuar teknisyeni Recep Tepe arkadaşımız laboratuardaki görevi sırasında kendisine bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne bağlı enfeksiyon nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Soma’daki maden işçilerinin ölümü gibi bu sağlıkçı arkadaşımızın ölümü de bir iş cinayetidir ve güvenliksiz çalışma ortamının ürünüdür.”diye konuştu.
“76 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de acil başvuru sayısı 90 milyona ulaşmıştır”
“Aile Hekimliğine geçişle birlikte yıllarca hastane acillerinde çalışarak tecrübe kazanmış pratisyen hekimlerin Aile Hekimliğini tercih etmesi ile birlikte acil servislerde hekim açığı baş göstermiş ve bu birimlerde çalışan hekim sayıları neredeyse yarıya düşmüştür.”diyen Aydın, “Bu sayının yetersizliğine karşın kışkırtılmış sağlık hizmeti talebinin ürünü olarak 76 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de acil başvuru sayısı 90 milyona ulaşmıştır. Nüfusu bu denli aşan acil servis başvurusuna başka bir ülkede rastlanmamaktadır.”ifadelerini kullandı.
“Aile Hekimleri de acil servislerde çalışmaya zorlandı”
Bu talebi karşılamaya zorlanan Acil servis çalışanlarının mağduriyetinin büyük olduğunu söyleyerek konuşmasına devam eden Aydın, “Bu abartılı başvuruların sonucunda acil servisler sağlıkçılara yönelik şiddet olaylarının en sık yaşandığı birimler haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı’nın resmi açıklamalarına göre acil servislere yapılan hasta başvurularının yüzde 70’i acil olmayan vakalardan oluşmaktadır. Acil servislerde çalışan hekim sayısını arttıramayan iktidar acil nöbetlerini uzman hekimlere tutturarak olayı çözmeye çalışmış, buna rağmen talep karşılanamayınca çıkarılan kanun ve genelgeler ile Aile Hekimleri de acil servislerde çalışmaya zorlanmıştır.”şeklinde konuştu.
“Taşıma suyla değirmen dönmez.”
“Oysa taşıma suyuyla değirmen dönmez.” İfadelerini kullanan Aydın, “Acil servislerde yaşanan sıkıntının sorumlusu ne acil servis hekimleri ne uzman hekimler ne de aile hekimleridir. Sorunun kaynağında piyasacı "Sağlıkta Dönüşüm" politikaları vardır. Sağlık çalışanlarına yönelik hastane acillerinde yaşanan şiddet olaylarındaki artış ve güvenliksiz ortamlarda çalışmanın getirdiği ölümler bizleri kaygılandırmakta, mesleğimizden soğutmaktadır.”diye konuştu.
“Çalışanlarının yüzde 80’i nöbetlere gitmemektedir”
Mayıs ayında birçok ilde başlatılan zorunlu nöbet uygulamalarının, çalışanların tepkisini çektiğini dile getiren Aydın, “ Çalışanların haklarını gasp eden, dinlenme haklarını kısıtlayan, mesleki eğitim ve deneyimlerine uygun olmayan bir alanda angarya çalıştırılmaları anlamına gelen bu uygulamalara karşı sağlık çalışanlarının yüzde 80’i nöbetlere gitmemektedir.” şeklinde konuştu. (Zeki Aras-İLKHA)