BURSA-  Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, kavunlu karpuzlu diyetin kilo aldırdığını söyledi.

Bursa Nilüfer  Lİons Kulübü üyelerine sağlık konusunda seminer veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, özellikle  zayıflamak isteyen bayanlar  için kavundan karpuza, bezelyeden havuca kilo aldıran 'yasaklı' gıdaları açıkladı.

“Tek taraflı beslenme yanlış”

Bursa Nilüfer  Lions Kulübü’nün konuğu ve konuşmacı olarak katılan Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli sunumunda, Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenme olduğunu söyledi. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin  düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda alması gerektiğini vurgulayan Kümeli ,“Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruz” dedi

“Balık ve tavuk tercih edin”

Katılımcılara dengeli beslenme önerilerinde bulunan Kümeli ,“Doymuş yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha az tüketin. Yeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin. Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketin. Yağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk tercih edin. Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb.) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına dikkat edilmeli. Yemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz” ifadesini kullandı.

“Kavunlu karpuzlu diyet kilo aldırıyor”

Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli sunumunda özellikle zayıflamak isteyen bayanlar için kavundan karpuza, bezelyeden havuca kilo aldıran 'yasaklı' gıdaları açıkladı. Yeşil erik, vişne, çilek ve armut ise diyet mönüsünde yenebilen, incelten meyveler arasında olduğunu söyledi.

Kümeli, “Deniz mevsimine az bir zaman kala, sağlıklı beslenmenin ve forma girmenin yollarını en doğru yolu, yeme ve içme alışkanlıklarınızı değiştirip, fiziksel aktiviteyi artırmaktır. Az az ve sık sık beslenin, yemekleri küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yiyin. Her gün mutlaka iki buçuk-üç litre su için ve en az yarım saat yürüyün” dedi.

“Kahvaltı sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı”

Peki, diyet yaparken kahvaltıda mutlaka kibrit kutusu büyüklüğünde peynire mi mecburuz? Diye konuşmasını sürdüren Kümeli: Tek tip beslenme elbette bir süre sonra sıkıcı oluyor ve vücudunuz da aynı besinlere alıştığı için bir süre sonra tepki vermemeye başlıyor. Mutlaka her sabah klasik diyetisyen kahvaltısı olan bir dilim kepekli ekmekle beraber bir kibrit kutusu büyüklüğündeki peyniri yemeniz gerekmiyor. Örneğin, bir su bardağı diyet süt ile yulaf, müsli veya bir porsiyon meyve ile beraber peynir veya süt tüketebilirsiniz. Yağsız, kepekli bir tost da kurtarıcınız olabilir. 'Az az ve sık sık beslenme çok önemli' dedik. Bu nedenle, üç ana ve üç ara öğününüz olmalı ki, kan şekeriniz dengelensin ve vücudunuz ana öğünlere tok başlasın. Danışanlarıma uyguladığım bütün diyetlerde altı öğün yemek yemelerini istiyorum” diye konuştu.(Zeki Aras-İLKHA)