DİYARBAKIR-  Diyarbakır Liluz Otelde düzenledikleri bir basın açıklamasıyla bölgede biriken elektrik borçları, kayıp kaçaklar ve tarımsal sulamada çiftçilere yönelik yapılan kolaylıklar hakkında bilgilendirmede bulunan DEDAŞ heyeti, tarımsal sulamada elektrik enerjisinin yoğun bir biçimde kullanıldığını ifade ederek, Güneydoğu bölgesindeki 6 ilde, elektrik borcu bulunan veya kayıt dışı elektrik kullandığı tespit edilerek borç çıkarılan çiftçiler için çok büyük kapsamlı bir kampanya düzenlediklerini belirtti.

İndirim çiftçiye sorularak hesaplandı

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş Basın sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, şirket olarak çiftçi adına büyük fedakarlıklar yaptıklarını belirterek, Tarım Bakanlığı, üniversite temsilcileri gibi konunun tarafı olan farklı kesimlerini görüşlerini ve hesaplamalarını dikkate aldıklarını söyledi.

Tarımsal sulamada yüzde 95 kaçak var

Bölgede yapılan bilinçsiz sulama neticesinde doğan çevre felaketine de dikkat çeken Üstün, ‘“DEDAŞ tarafından enerji dağıtımı yapılan Güneydoğu illerinden özellikle Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’ın yanı sıra kısmen Batman illerinde tarımsal sulamanın önemli bir kısmının ‘Salma Sulama’ denilen ve çevre açısından en büyük zarara yol açan yöntem ile yapıldığını söyledi.

Üstün, "Bu yöntemde çiftçi özellikle pamuk ve mısır ekimi için bolca ihtiyaç duyduğu suyu, insanlığın ortak yaşam kaynağı kabul edilen yer altı sularını açtıkları kuyulardan elektrik enerjisi ile çalışan motopomplar ile sağlıyor. Yaşamsal önemi bulunan yer altı suları, yüzde 95’lere ulaşan kaçak elektrik kullanımı nedeniyle ne yazık ki büyük bir savurganlıkla kullanılıyor. Böyle olunca da bölgede doğal dengeyi belki de birkaç yıl içerisinde tümden değiştirecek biçimde, yer altı suları tükenme noktasına geldi. Daha önce 20-30 metreden su çıkaran çiftçi, su bulmak için 400 metreyi aşmak durumunda kalıyor."diye konuştu.

Yarının suyunu bugünden tüketiyoruz

Mevcut sulama şeklinin devam etmesi durumunda bölgede çiftçilerin yakın bir gelecekte ne sulama ne de içme için su bulamayacaklarının bilimsel olarak doğrulandığını ifade eden Üstün, "Bu da milli servetin israfla bilinçsiz şekilde tüketilmesi anlamına geliyor. Bir anlamda bilinçsiz sulama geleceğimizin israf edilmesi anlamına geliyor." uyarısında bulundu.

Belediyelerin elektrik borcu 130 milyon lirayı aştı

Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde belediyelerin DEDAŞ’a olan elektrik borcunun her geçen gün arttığına ve toplam borcun  130 milyon TL’yi aştığına dikkat çeken Üstün, "Yine bu bölgede köy içme sularının DEDAŞ’a 49.4 milyon lira borcu bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Güneydoğu illerindeki belediyelerin elektrik borcu konusu yerel seçimler öncesinde, DEDAŞ ekiplerinin borcunu ödemeyen bazı belediyelerin elektriğini kesmesi ile gündeme geldiğini de hatırlatan Üstün, elektrikleri kesilen belediyelerin, önce DEDAŞ’in özelleştirme sürecinde devletten devraldığı binaları mühürlemek istediğini ardından da borçlarıyla ilgili yapılandırma talep ettiklerini dile getirdi.

İlke Haber Ajansı muhabirinin Diyarbakır Bismil karayolunda DEDAŞ'ın uygulamalarından dolayı  Çiftçilerin yolu trafiğe kapattığını söylemesi üzerine bir açıklama yapan DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, Bismil’deki çiftçilerin yol kesme eylemiyle ilgili; " Gelirken bende yolun kesildiği haberini aldım. Tabi kesintiler arıza ve bakım kaynaklı oluyor. Bildiğim kadarıyla da bölgemizde bakım maksatlı kesintiler yapılıyor. Bismil’deki eylemle ilgili çok detaylı bilgi sahibi değilim. Kırsal kesimde söylediğim gibi özellikle hatlara olan müdahaleler nedeniyle kesinti olabiliyor. Arızalar kesinti nedeni olabiliyor. Ancak yazın, sezon olması nedeniyle çiftçilerimizde buna sabırsızlık göstererek zaman zaman bu şekilde eylemlerde bulunuyorlar.” ifadelerini kullandı. (Hasan Önalan-İLKHA)