İSTANBUL - 3. İstanbul Su Forumu Haliç Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Bugün öğleden sonra yapılan oturumda kentsel su yönetiminde paydaşların rol ve sorumlulukları konusu ele alındı.

Günün ikinci oturumu Moderatör Tom Soo başkanlığında gerçekleştirildi. Tom, ilk olarak sözü İklim Değişikliği ve Su Programı Lideri Mark Redwood’a verdi.

“Şehirleşmeye önem vermeliyiz”
Açılış konuşması yapan Uluslararası Kalkınma Araştırmaları Merkezi (IDRC), İklim Değişikliği ve Su Programı Lideri Mark Redwood, “İstanbul’a ilk defa geldim. Bu şehir harika bir şehir. Kongre merkezi de öyle. Burada bize misafirperverlik edenlere teşekkür ediyoruz. Rio’da su yarışları düzenlenecek. Ama maalesef oradaki suların sadece yüzde 10’u temiz sulardan oluşuyor. İstanbul’da suyun temizlenmesi için 350 milyon dolar harcama yapılmış. Umarım Rio da gerekli çalışmalarını yaparak İstanbul gibi bu konuda gerekeni yapar. Her geçen gün şehirleşme artıyor. Her geçen gün şehirlere insanlar akın ediyor. Bu nedenle de şehirleşmeye önem vermeliyiz ve gerekli düzenlemeleri yapmalıyız. Şehirlere yaşanan göçlerle de sağlık ve su noktalarında sıkıntılar yaşanıyor. Bütün buradaki zorluklar belediye ile vatandaşları yüz yüze getiriyor. Bu noktada da insanlar hükümete veya belediyeye güvenmiyor ve vergi ödemekten çekiniyor. Yatırım yapılmıyor ve ihtiyaçlarımız giderilmiyor denilerek bundan kaçınılıyor.” diye konuştu.

  
Öğleden sonra gerçekleştirilen ‘kaynak yönetiminden kentsel su yönetimine doğru: yeni paradigmalar’ başlıklı oturumda, kentsel su yönetiminde paydaşların rol ve sorumlulukları ele alındı. Ekstrem hava koşullarının risklerini azaltmak ve şehirlerdeki su döngüsü açığını kapatmak için sürdürülebilir ve elverişli kentsel altyapıların nasıl uygulanabileceği konusu taraflarca tartışıldı.S

u konusunda uzman dünya çapında bilim insanlarını ve devlet adamlarını Türkiye'de buluşturan 3. İstanbul Uluslararası Su Forumu, 29 Mayıs'ta sona erecek.

Ana temalarını "Su Güvenliği" ve "Suyun Hukuki Yönleri" başlıkları oluşturan forumun, 2015'te Kore'de yapılacak 7. Dünya Su Forumu'na önemli çıktılar kazandırması bekleniyor. Forumun sonuçları, Uluslararası Su Kaynakları Birliği tarafından çıkarılan "Water International" dergisinde yayımlanacak.

Günümüzde dünya nüfusunun yarısına yakını kentlerde yaşıyor. Artan su talebi sınırlı su kaynakları üzerinde baskı oluşturan ana unsurlardan biri haline gelirken, bu talebin 2050 yılında şimdikinin iki katına çıkması bekleniyor.    (İLKHA)