ADANA – Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cem Kaan Parsak, Türkiye'de ve dünyada beslenmeden kaynaklı obezitenin arttığını belirtti. Türkiye'nin son yıllarda kentte yaşamın artmasıyla birlikte şişmanlık konusunda gelişmiş ülkeleri, Avrupa'yı geride bıraktığını ifade eden Prof. Dr. Parsak, Türkiye'nin yaklaşık yüzde 40'nın şişman olduğunu söyledi.
“Obezite pik yaptı”
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Kaan Parsak, şişmanların içerisinde gerçekten “morbit obezite” denilen şişmanlık hastalığı bulunanların oranının yüzde 8-10 civarında olduğunu belirterek, "Yani kabaca Türkiye toplumunun yüzde 8-10'u morbit obezite dediğimiz hastalıkla maalesef mücadele ediyor. Özellikle son yıllarda değişen toplum yapısı, kent yaşamının artması, beslenme kültürünün değişmesi şişmanlığın artmasına neden olmuştur. Son 15 yılda obezite pik yaptı." diye konuştu.
“Spor şart”
Prof. Dr. Parsak, obez olmanın ya da obeziteden kurtulmanın reçetesini şöyle sıraladı: "Doğru beslenme ve spor çok önemli. Bize uygun, fiziğimize sağlığımıza uygun sportif faaliyetlerde yer almak ve düzenli dengeli beslenmek gerekiyor. Bunu da olabildiğince feast food'tan, aşırı yağlı yiyecekler, şekerli gıdalardan uzaklaşarak yapabiliriz. Ayrıca, doğru dengeli antioksidanlardan zengin beslenme yöntemine kavuşmak bizler için şişmanlıktan kurtulmanın en ideal yöntemidir." dedi. (Yunus Emre-İLKHA)