MERSİN - Antibiyotik kullanımı hakkında açıklamalarda bulunan Mersin İl Sağlık Müdürü Doçent Doktor Mustafa Kemal Başaralı, antibiyotiğin uygun kullanılmadığında AIDS hastalığından daha da tehlikeli olabileceğini belirtti.

Direnç gelişimini önlemek için antibiyotiklerin akılcı kullanımının esas olduğuna değinen Başarılı, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO), şimdiye dek antibiyotiklerle ilgili en geniş çalışmayı yaptı. 114 ülkenin verileri baz alınarak yapılan incelemede; antibiyotiklere karşı bakterilerin direncinin artmasının AIDS’ten bile tehlikeli  “büyük bir küresel tehdit” oluşturduğu bildirilmiştir. 2014 yılındaki son raporu için WHO, zatürre, ishal ve kan yoluyla bulaşan enfeksiyonlar gibi en sık görülen hastalıklara yol açan yedi farklı bakteriyi inceledi. Araştırmaya konu olan 114 ülke içinde Türkiye, bakterilerin antibiyotik direncinin en yüksek olduğu ülkeler arasında hemen hemen tüm bakteri türlerinde ilk 3’te yer aldı” diye belirtti.

Türkiye’de bağırsak hastalıklarına sebep olan ve koli basili olarak da bilinen “Escherichia coli” bakterisinin etken maddesi sefalosporinin antibiyotiklerine karşı direnç oranının yüzde 43.3 olduğunu açıklayan Başarılı, açıklamasına şöyle devam etti: “Aynı bakterinin, etken maddesi florokinolon olan antibiyotiklere direnç oranı yüzde 46.3 olarak bildirilmiş. Akciğerlerde rahatsızlığa sebep olan Klebsiella pneumoniae bakterisinin etken maddesi sefalosporin olan antibiyotik ilaçlara direnç oranı yüzde 52.4 tespit edilmiş. Hastane bakterisi (MRSA) olarak da bilinen Staphylococcus aureus’un metisilin antibiyotiklerine direnç oranı yüzde 31.5, bu Avrupa ülkelerine göre yüksek bir oran.”

WHO’nun raporunu sonuçları hakkında Başarılı, şunları söyledi: “Antibiyotiklere direnç gelişimindeki artış dünyanın her bölgesinde sürüyor ve insanlık artık “antibiyotik öncesi döneme” geçiş yaptı. Yani basit hastalıklardan ölümler antibiyotik direnci nedeniyle giderek artacak. Direnç gelişimine acilen önlem alınmazsa yıkıcı sonuçları olacağı açıktır.” (Osman Öksüz-İLKHA)