BERLİN - Almanya`da cuma namazına giden Müslümanları fişleyerek tartışmaların odağı haline gelen Aşağı Saksonya iç istihbarat teşkilatında reform için hazırlanan öneriler, göçmen temsilcileri tarafından yetersiz bulundu.
Aşağı Saksonya Türk Toplumu (ASTT) Başkan Yardımcısı Ufuk Deniz Cıynaklı, iç istihbarat teşkilatında reform için kurulan özel komisyonun hazırladığı raporda, iç istihbaratta göçmenlere karşı var olan ön yargılara ve ırkçılık sorununa yeterince değinilmediğini belirterek bu durumu eleştirdi.
Açıklamalarda bulunan Cıynaklı, iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı`nın geçmişteki tartışmalı uygulamalarıyla göçmenler ve Müslümanlar arasında büyük güven kaybına uğradığını ifade ederek "Geçen dönemde güvenlik birimlerinin yaptığı cami kontrolleri, bizim açımızdan kesinlikle kabul edilemez. Bu tür olayların tekrarlanması kabul edilemez. Bu kontrollerin hiçbir temeli, haklı gerekçesi yoktu” dedi.
Güvenlik ve istihbarat birimlerinin 2000-2007 yıllarında Neonaziler tarafından işlenen cinayetlerde de uzun süre göçmenleri şüpheli olarak gördüğünü hatırlatan Cıynaklı, ancak iç istihbaratta reform için kurulan özel komisyonun hazırladığı raporda ırkçılık ve NSU sorunlarının üzerine yeterince gidilmediğini kaydetti.
Cıynaklı, şöyle devam etti:
"NSU davasından sonra bir sürü şey açıklandı. Birçok detay hala bilinmiyor ama bizim açımızdan bir şey belli oldu: Cinayetleri soruşturan güvenlik ve istihbarat birimleri şüpheli olarak göçmenleri gördü. Eğer istihbarat teşkilatı farklı kültürlere açık olsa kültürler arası yeterlilik sahibi olsa bu soruşturmalar sırasında bu ön yargılar, hatalar olmazdı. Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda bu yönde reformlara gidilmesini istiyoruz.”
"İç istihbarat Anayasa`ya uymalı"
Aşağı Saksonya eyaletinde güvenlik birimlerinin 2012 yılına kadar cami kontrolleri yaptığını, Müslümanları şüpheli gibi gösteren, klişeler ve ön yargılara dayalı broşürler dağıttığını belirten Cıynaklı, şunları kaydetti:
"Camilerde yapılmış olan kontrollerin, hazırlanan broşürlerin hiçbir yasal temeli yok. Bizim beklentimiz, Müslüman ve Türk derneklerle konuşmaları. Eğer bir problem görüyorlarsa bizimle konuşmaları. Bizim hakkımızda konuşulmasın, bizimle konuşulsun. İsteğimiz, iç istihbarat teşkilatının Anayasa kurallarına göre çalışması. Anayasa, buradaki tüm bireylerin eşit olduğunu vurguluyor."
"Daha kapsamlı reform bekliyorduk"
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) Aşağı Saksonya Teşkilatı Genel Sekreteri Emine Oğuz da AA muhabirine yaptığı açıklamada, güvenlik birimlerinin uzun süre sorunların kaynağı olarak Türkleri veya Müslümanları gördüklerini belirterek bu yaklaşımın değişmesi için kapsamlı reformlar beklediklerini kaydetti.
Eyalette 2003-2013 yıllarında Hristiyan Demokratların iktidarda olduğu dönemde uygulanan politikaların göçmenler ve Müslümanlar arasında büyük rahatsızlığa yol açtığını söyleyen Oğuz, “Eski hükümet döneminde güvenimiz sarsıldı. Yeni hükümet döneminde Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda reform konusunda daha kapsamlı reform bekliyorduk. Olmadı maalesef” dedi.
Eyalette 2013 başında Sosyal Demokrat Parti ile koalisyon hükümeti kuran Yeşiller Partisi’nin milletvekillerinden Belit Onay, göçmen temsilcilerinin eleştirilerine önem verdiklerini ifade etti.
Onay, yaptığı açıklamada, "Göçmen kuruluşlarının, cami derneklerinin tepkilerini çok doğal ve doğru buluyorum. Bu eleştirileri alıp reformlara yansıtmamız gerekiyor. Siyaset olarak devreye girmemiz gerekiyor" dedi.
"Göçmenler hakkında ön yargıların hakim olduğunu görüyoruz"
Aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün cinayetlerinin, Almanya genelinde ve eyaletlerde güvenlik ve istihbarat birimlerinin ihmallerinin yanı sıra kurumsal ırkçılık sorununu da ortaya çıkardığını vurgulanan Onay, "İç istihbarat teşkilatında Müslümanlar hakkında, göçmenler hakkında ön yargıların hakim olduğunu görüyoruz. Bizim eyaletimizde geçen dönemde cami kontrolleri, fişlemeler, okullarda İslam hakkında dağıtılan ön yargılı broşürlerde bunları görüyoruz” diye konuştu.
Aşağı Saksonya eyaletinde iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda reforma gidilmesi konusunda tartışmaların sürdüğünü belirten Onay, göçmen kuruluşların eleştirilerinin ve taleplerinin dikkate alınması için çaba göstereceklerinin altını çizdi.
Aşağı Saksonya’da iç istihbarat teşkilatının, bazı gazetecileri "aşırı solcu" şüpheli gibi fişleyip haklarında teknik takip yaptığının ortaya çıkmasının ardından başlatılan incelemede, Müslümanlara yönelik de çok sayıda hukuk dışı fişleme yapıldığı gün yüzüne çıkmıştı. Eyalet İçişleri Bakanlığına bu ay sunulan raporda, iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı`nın 3 bin 656 Müslüman`ı fişlediği, bu fişlemelerin yüzde 40’ının yasalara aykırı ya da hukuken tartışmalı olduğu ortaya çıkmıştı.
Eyalette 2013 başında iktidara gelen Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, iç istihbarat teşkilatının önceki yıllardaki faaliyetlerini mercek altına alarak Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda reforma gitmeyi hedefliyor.
Bu konuda özel bir komisyon kuran koalisyon hükümeti, komisyonun önerileri ışığında gelecek aylarda Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın görev ve sorumluluklarını belirleyen yasada değişiklik yapmayı planlanıyor.
AA