AĞRI – Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından ‘İhmallerden Kaynaklanan Çocuk Ölümleri’ konulu panel yapıldı. Nezehat Çeçen Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İdari ve Akademik personelleri ve öğrencileri katıldı.
Uzman Psikiyatrist Mutlu Karakuş’ un sunumu ile başlayan panelde Karakuş, ihmallerden kaynaklanan çocuk ölümlerinin tarihçesinden örnek olaylardan ve risk faktörlerinden bahsetti. Risk kaynaklarının aile, çocuk ve sosyal çevre olduğunu söyleyen Karakuş, bölgemiz için en önemli risk faktörlerinin yoksulluk ve sosyal çevre olduğunu ifade etti.
Sosyal Hizmetler Uzmanı Fedai Bağcivan, ‘Çocuk İhmal ve İstismarından Sosyal Hizmet Yaklaşımı’ konulu sunumunu yaptı. Sosyal hizmet yaklaşımından bahseden Bağcivan, çocuk istismarının fiziksel cinsel ve duygusal olarak üçe ayrıldığını söyledi. En çok çocuk ölümünün fiziksel istismardan kaynaklandığını vurgulayan Bağcivanci, şiddetin gittikçe arttığını söyledi ve çocuk istismarı vakalarının sosyal hizmetlere bildirilmesi gerektiğini söyleyerek sunumunu sonlandırdı.
Panele, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sultanberk Halmatov’un “Çocuklara Ölüm Kavramı ve Yas” konulu sunumu ile devam edildi. Çok küçük yaşta çocukların yakınlarının kayıplarından etkilendiğini söyleyen Halmatov, çocuğun yas sürecini atlatmasının farklılık gösterdiğini söyledi. Çocukların on yaşından sonra ölüm korkularının arttığını söyleyen Halmatov, çocukla sürekli konuşarak çocuğun içine kapanık olmasını engellemek gerektiğini söyleyerek sunumuna son verdi.
Son konuşmacı olarak Uzman Doktor Ruken Kocalar, “Çocuk İstismarı” konulu sunum yaptı. Doğu toplumunda istismarcıların yüzde 98’in erkek olduğunu söyleyen Kocalar, bir çocuğun başına sürekli aynı şeyler geliyorsa aileden kaynaklanabileceğini söyledi. Riskli aile grubuna yakın takip ve eğitim verilmesi gerektiğini söyleyen Kocalar, sunumuna çocuklar hepimizin çocuğu ve hepimizin dikkatine ihtiyaçları var diyerek son verdi.
Panel, konuşmacılara verilen teşekkür belgesi ile sona erdi. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)