DİYARBAKIR  -  Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi kapsamında bölgede çok daha az su ile daha fazla tarım arazisi sulama projesi hayata geçirildi. Proje ile bölgede modern, yenilikçi ve uygulanabilir tarımsal uygulamaların önünün açılması bekleniyor.

Özellikle çözüm süreci ile birlikte bölgede kırsal alandaki faaliyetlerde ciddi bir hareketlenme olduğunu belirten Proje Koordinatörü Murat Akbaş,  Hükümetin başlatmış olduğu çözüm sürecinin hayatın her alanında olduğu gibi kırsal kalkınmanın da önünü ciddi bir şekilde açacağını söyledi.

Akbaş, "Bölgemizde huzur, güven ve istikrarın yeniden inşası ile birlikte artık çiftçilerimiz kendi topraklarında kendi bildikleri işleri yaparak ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar.” İfadelerini kullandı.  

Diyarbakır-Batman-Siirt Kalkınma Projesi kapsamında toplam 5 milyon 400 bin TL maliyetle Diyarbakır’da 4, Batman’da 1 adet kapalı sistem sulama kanalı yaptıklarını belirten Akbaş, bu sistemlerle modern tarım yapabilme koşullarının oluşturulmasının amaçlandığını ve suyun daha verimli kullanılarak su kayıplarını önlenebileceğine işaret etti.

Akbaş, “Günümüz dünyasında gittikçe önemi tüm dünya ülkeleri tarafından iyice algılanan suyun kısıtlı olmasından dolayı, özellikle kullanımı konusunda kullanıcıların çok dikkatli olup, suyu minimum suyla maksimum ürün elde edebilecekleri şekilde kullanması gerekmektedir. Projemiz kapsamında yapılan kapalı sistem sulama kanalları ile başta kamu yararı gözetilerek, damla sulama sisteminin arazilerde kurulmasıyla suyun en etkin, ekonomik ve verimli şekilde kullanılması koşullarını yaratmak amaçlanmıştır.” diye konuştu.

Akbaş, ayrıca toplam 31 bin metre kapalı boruyu yer altına döşeyerek toplam 6 bin 500 dönüm arazinin sulamaya açıldığını da belirtti.

Toplam 340 bin TL bedelle alınan boruların sulama kapsamındaki arazi sahibi olan çiftçilere dağıtımının başladığını belirten Akbaş,  İl Müdür Yardımcısı Abdulkadir Karakaş ve sulama uzmanı ziraat mühendisleri ile birlikte Diyarbakır ili Çermik ilçesi Artuk ve Karakaya köylerinde boruların dağıtımına nezaret etliklerini söyledi.

Akbaş, çiftçilerin modern sulama sistemi ile birlikte daha ekonomik, verimli ve modern tarım yapabilmesinin koşullarını da oluşturduklarını belirtti. (Fikret Özkan  -İLKHA)