Miraç Kandili, İstanbul’da başta tarihi camiiler olmak üzere tüm ibadethanelerde huşu içerisinde kutlandı. Kandil dolayısıyla kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda kişi, özel programlar düzenlenen başta Sultanahmet, Eyüp Sultan ve Süleymaniye Camisi olmak üzere İstanbul`daki camilerde saf tuttu.

İstanbul Müftülüğünce Sultanahmet Camisi`nde düzenlenen programda, Kur`an-ı Kerim ve mevlit okundu. Caminin tamamen dolması nedeniyle, cemaatin bir kısmı avluda namaz kıldı. Bazı vatandaşlar, caminin önünde fotoğraf çektirirken, bazıları da avluda Kur`an-ı Kerim okudu.

Sultanahmet Camii’ne akın eden bazı İstanbullular, gecenin feyzine nail olabilmek için gece boyunca namaz kılıp okunan dualara eşlik etti.

İslam dininde Hz. Peygamberin (s.a.v) göğe yükselerek Allah`ın huzuruna kabul edilmesi olarak kabul gören mübarek Miraç Kandili, tüm yurtta huşu içerisinde kutlandı. İstanbul’da bu manevi günün vesilesiyle camilere akın eden Müslümanlar, geceyi ibadet ve dualarla geçirdi. Başta tarihi camiler olmak üzere il genelindeki ibadethaneleri tıklım tıklım dolduran vatandaşlar, gecenin feyzine nail olabilmek amacıyla namaz kılıp okunan dualara eşlik etti. Geceyi Sultanahmet Camii’nde karşılamak isteyen bazı vatandaşlar, tarihi cami atmosferinde okunan dualara eşlik etti ve namaz kıldı.

Eyüp Sultan ve Süleymaniye camilerinde de kandil dolayısıyla program düzenlendi. Programlarda, Kur`an-ı Kerim, Kaside-i Bürde, mevlit ve ilahiler okundu.

Ayrıca, İstanbul`daki birçok camide kandil dolayısıyla mevlit okutularak, dualar edildi.

ANKARA
Ankara`da, Miraç Kandili dolayısıyla Ahmet Hamdi Akseki, Hacı Bayram-ı Veli ve Kocatepe camilerinin de arasında bulunduğu birçok camide mevlit okundu, dualar edildi.

Ahmet Hamdi Akseki Camisi`ndeki programa katılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Miraç`ın müminlere değerler kazandıran bir okul olduğunu söyledi.

Allah`ın, Miraç`la insana "yücelme ve yükselmenin" yolunu gösterdiğini ifade eden Görmez, insanların, maddi unsurlarla değil, ahlakla faziletle adaletle manevi değerlerle yükselebileceğini kaydetti.

Miraç`ın üç büyük hediyesinin bulunduğunu dile getiren Görmez, bunlardan birincisinin namaz, ikincisinin "Bakara Suresi`nin son ayetleri", üçüncüsünün ise "iman eden müminlerin cennete gideceği" olduğunu bildirdi.

Camideki çocuklara ve aileler seslenen Görmez, "İnsan hayata bir kez gelir. O bir kez hayatta, asla kendinizi bu büyük nimetten, günde 5 defa Rabbinizle konuşmaktan, onun huzuruna Miraç`a çıkmaktan kendinizi mahrum etmeyiniz. Ey anneler babalar, yavrularınızı günde 5 defa Rabbimizin huzuruna varmaktan, peygamber gibi Miraç`a çıkmaktan mahrum bırakmayınız. Namaz müminin Miracıdır. Namaz sizi bütün kötülüklerden alıkoyar" dedi.

"KARDEŞLİĞİMİZİ DAİM ETSİN"

"İslam dünyasında bütün müminler Miraç`larından düştüler, yüce Rabbimiz yeniden onları Miraç`a çıkarsın" diyen Görmez, şöyle dua etti:

"Yüreklerimizde ve hanelerimizde Miraç`ın kandilleri daima yansın. Yüce Rabbimiz, kendisine iman eden mümin kulların kalpleri arasındaki rabıtayı güçlendirsin. Milletimizin, memleketimizin en büyük zenginliği olan farklılıklarımızı fitneye dönüştürmekten bizleri muhafaza etsin. Zenginliğimiz olan kardeşliğimizi daim etsin. Birkaç gün önce yeryüzünün yüzlerce metre altında, kendi çocuklarının rızkını temin etmek için çalışan ve Soma`da vefat eden kardeşlerimize rahmet eylesin. Onları cennetinde şehit kullarıyla birlikte haşreylesin. Yine Bosna`da sel felaketinde hayatlarını kaybeden kardeşlerimize rahmet eylesin."

Görmez, camideki vatandaşlardan eve gittiklerinde Kuran-ı Kerim`i ve tefsirini okumalarını istedi.

Ahmet Hamdi Akseki Camisi`ndeki mevlide Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker`in de katıldığı görüldü.

BURSA`DA 126 YILLIK KANDİL GELENEĞİ SÜRDÜ

Bursa`da 126 yıl önce başlatılan gelenek kapsamında, Miraç Kandili dolayısıyla Hoca Muslihiddin (Mahkeme) Camisi`nde "Miraciye" okutuldu ve süt dağıtıldı.

Miraciye geleneği, Osmanlı döneminin son yıllarında, Osmangazi ilçesi İbrahimpaşa Mahallesi`nde yaşayan Safiye Hatun`un vasiyetine dayanıyor.

Safiye Hatun`un vasiyeti ve vakfiyesi gereği 1888 yılındaki Miraç Kandilinde, Miracın anlatıldığı metin okundu ve süt dağıtıldı. Bu olay, vasiyet gereği her sene sürdürülerek günümüze kadar getirildi.

Geleneğin 126`ncısını organize eden Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce İstanbul`dan çağrılan ekip, ikindi namazı sonrası Mahkeme Camisi`nde, Hazreti Muhammed`in göğe yükselişini konu alan Miraciyeyi okudu. Kutbü`n-nayi Osman Dede`nin Miraciyesinin okunmasına, cemaat de eşlik etti.

Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı`nın da bulunduğu etkinlik çerçevesinde, bir Miraç geleneği olduğuna inanıldığından katılımcılara süt ikram edildi.

6 ASIRLIK CAMİ MİRAÇ KANDİLİ’NDE DOLDU TAŞI

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde 2. Murat tarafından yaptırılan 6 asırlık Muradiye Camii, Miraç Kandili’nde doldu taştı.

Hz. Muhammed’in miraca çıkışının kutlandığı Miraç Kandili’nde Müslümanlar akşam namazından sonra camilere akın etti. Uzunköprü’de özellikle 2. Murat tarafından yaptırılan 6 asırlık Muradiye Camii, yatsı namazından saatler önce doldu. Muradiye ve Rıza Efendi camilerinde düzenlenen kandil programı yoğun ilgi gördü. Yatsı namazının ardından camilerdeki kandil programı sona erdi.

MİRAÇ KANDİLİ’NDE HALK MEVLANA`YA AKIN ETİ
Konya’da Miraç Kandili münasebetiyle Mevlana Müzesi ziyaretçi akınına uğradı.

Miraç Kandili münasebetiyle Mevlana Müzesi ziyaretçi akınına uğradı. Müzeyi ziyaret eden yüzlerce vatandaş, Hazreti Mevlana’nın sandukası önünde dua etti. Mübarek gecede, Mevlana Müzesi’nin hemen yanında bulunan Sultan Selim Camii de dolup taştı. Camiye sığmayan vatandaşlar, cami avlusunda ve müze bahçesinde seccadelerini açarak namazlarını kıldı. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar ziyarete açık olan Mevlana Müzesi’ne gelen vatandaşlar, Müslüman aleminin mübarek Miraç Kandili’ni kutladıklarına ve Soma’da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden işçilere dua ettiklerini söylediler.

ANTALYA’DA MİRAÇ KANDİLİ 5 ASIRLIK CAMİDE KUTLANDI
Antalya’da 1570 yılında inşa edilen Muratpaşa Camii, Miraç Kandili’nde doldu taştı. Vatandaşlar, ikram edilen kandil simidi ve irmik helvası önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Hazreti Muhammed’in miraca çıkışının kutlandığı Miraç Kandili, tüm yurtta Müslümanların camilere akın etmesiyle kutlanıyor. Antalya’da Osmanlı döneminde 1570 yılında Karaman Beyi Murat Paşa tarafından yaptırılan Muratpaşa Camii de yatsı namazının ardından Müslümanların akın ettiği camiler arasında yer aldı. Okunan dualara ve salavatlara aileleri ile beraber camiye gelen çocuklar da eşlik etti. Cami bahçesinde kandil nedeniyle ikram edilen kandil simidi ve irmik helvasından almak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Kandil programı, gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

MİRAÇ KANDİLİ’NDE SELİMİYE CAMİİ DOLDU TAŞTI
Çevre illerden gelen vatandaşlarla birlikte Selimiye Camii doldu taştı. Akşam namazının ardından camide ilahiler ve mevlit-i şerif okundu. Camide bulunan sağır ve dilsizler için de hocanın sözleri işaret diline çevrildi. Camiye sığmayan vatandaşlar yatsı namazını caminin avlusunda kılmak zorunda kaldı. Yatsı namazının ardından Müslümanlar evlerinin yolunu tuttu.

SARAYBOSNA`DA KANDİL KUTLAMASI
Miraç Kandili dolayısıyla Bosna Hersek`in başkenti Saraybosna`daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi`nde, kandil programı düzenlendi.

Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) tarafından düzenlenen programa, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Huseyin Kavazoviç de katıldı. Kavazoviç, çok sayıda kişinin katıldığı programda, Miraç Kandili`nin öneminden söz etti.

Ülkenin farklı şehirlerinden gelen imam ve hafızların da katıldığı programda, Kur`an-ı Kerim, kaside ve ilahiler okundu.
Gazi Hüsrev Bey Camisi`ndeki kandil programına kadın ve çocuklar da ilgi gösterdi.