DİYARBAKIR-İlkbahar’ın gelmesiyle beraber süt ürünlerinde de artış oldu. Kışın çok en çok tüketilen ürünlerden olan peynirin yapımına başlayan hayvan yetiştiricileri, baharda hazırladıkları peynirlerinin bozulmaması için soğuk hava depolarını tercih ediyor.

Kış aylarına hazırlık yapan Emin Varol “Yılın bu mevsimi bereketli, süt ve süt ürünlerinin lezzetli ve bol olmasından dolayı kış ayı için süt, peynir, yoğurt, yağ ve kavurma hazırlıkları bu ayda yapılır. Bu mevsimde aldığımız ürünler bol, lezzetli ve ekonomik olduğundan dolayı bu mevsimde kış ayı hazırlıklarımızı yapmaya başlıyoruz“ ifadelerini kullandı.
 

Bölgenin yaz aylarında sıcaklık derecelerinin yükseldiğini belirten Varol “Aldığımız bu ürünlerin yaz aylarında bozulmaması için serin yerlerde muhafaza etmemiz gerekiyor. Bölgemizde vatandaşlar aldıkları süt, peynir, yoğurt, yağ ve kavurma gibi ürünleri soğuk hava depolarında bozulmamaları için muhafaza etmeye çalışıyor“ dedi.
 

Geçmişte bu tür imkânların olmadığını belirten Hüseyin Güler “Eskiden soğuk hava depoları yoktu. Halk süt, peynir, yoğurt, yağ gibi ürünleri bozulmamaları için topraktan yaptıkları küplere koyar, daha sonra açtıkları çukurlarda saklarlardı. Böylece yazın aşırı sıcaklıklarından etkilenmezdi“ ifadeleri kullandı.
 

Çınar’da soğuk hava deposu işleten Sabri Özdemir yaptıkları işin çok hassas olduğunu belirterek “Mataralarla gelen peynirlerin tuz oranını ölçüyoruz. Peynir suyu eksik olanların üzerine tamamlayıp, özel olarak hazırlanmış odalarda kış aylarına kadar bozulmamaları için depoluyoruz. Mataranın boyutuna göre ücret alıyoruz. Halk bahar aylarında aldıkları ürünleri soğuk hava deposuna getirerek, kış aylarında fiyatları yükselen bu ürünleri almak zorunda kalmıyor.” diye konuştu. (Vedat Aydın-İLKHA)