ŞANLIURFA- Ceylanpınar ilçesinde yaşanan elektrik kesintileri ve pahalı elektrik faturaları çiftçileri mağdur etmeye devam ediyor. Ceylanpınar sivil toplum kuruluşları Ceylanpınarlı çiftçilerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Ceylanpınar sivil toplum kuruluşları adına Eğitim-Bir-Sen Ceylanpınar Şubesi Başkanı Mustafa Turan okudu.
“Çiftçiye ödenen destekleme primine el konulması kabul edilemez”
Elektrik fiyatlarının pahalı olduğunu defalarca gündeme getirdikleri halde bu sorunun bir türlü çözüme kavuşturulmadığını dile getiren Turan şöyle konuştu: “ Bilindiği gibi ilçemiz nüfusunun önemli bir kesiminin geçimi tarıma dayalıdır. Çiftçilerimiz, büyük zorluklarla üretim yapmaktadır. Tohum, gübre, mazot pahallılığına rağmen halkımızın büyük bir kesimi tek geçim kaynakları olan çiftçilik mesleğini icra etmeye çalışmaktadır. Ancak kullanılan elektrik bedelinin fahiş düzeyde olması çiftçimizin emeğinin neredeyse tümünü sömürmektedir. Bu şartlar altında ve bu kadar pahalı elektrikle yapılan üretimde çiftçinin kâra geçemeyeceğini, emeğinin boşa gittiğini bugüne kadar defalarca çeşitli vesilelerle gündeme getirdiğimiz halde bu sorun, makul bir çözüme kavuşturulamamıştır”
TEDAŞ’ın özelleştirilmesiyle birlikte elektrik kurumunu devralan şirketin çiftçiye hukuksuz davrandığını ifade eden Turan tarımsal üretim yapabilmesi için çiftçiye ödenen destekleme primine el konulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.
“Yetkililer çözüm üretmeli”
Turan, günde 6 saati aşan elektrik kesintisi yapılmasının kabul edilemeyeceğini belirterek bu sorunun çözüm için Hükümete çağrıda bulunarak Elektrik kesintisi uygulamasına bir an önce son verilmelidir. Çiftçimizin tarımsal üretimini yapabilmesi için elektrik bedelleri, makul bir seviyeye indirilmelidir. Çiftçimize çıkarılan astronomik elektrik faturalarının iptal edilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Vurup kırmak Ceylanpınar’ımıza yakışmaz”
Mağdur olan Ceylanpınarlı çiftçilere de çağrıda bulunan Turan, “Sorunlarımızın hal olması için gereken tüm çalışmaları hep beraber sonuna kadar yapmalıyız. Hatta bir heyet oluşturup bu heyet aracılığıyla sorunlarımızı Kaymakamlıktan başlayarak Valiliğe, Vekillere, Hükümet’e hatta Meclise taşıyabiliriz. Bu kapsamda çözüme odaklı demokratik, barışçıl ve yasal olan her türlü eyleme başvurabiliriz. Ancak vurup kırmak, güvenlik güçlerine saldırmak, kamu kuruluşlarına saldırmak ve kamu mallarına zarar vermek meşru hak arama metodu değildir ve bu yöntemler Ceylanpınar’ımıza asla yakışmaz. “ diye konuştu.
Hatırlanacağı gibi elektrik kesintilerine ve pahalılığına itiraz eden birçok çiftçi yetkillilerle görüşemeyince TEİAŞ binasına ve güvenlik güçlerine saldırmıştı.
(Mustafa Kaynak – İLKHA)