ADANA-  Adana Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen UMEM Beceri’10 projesi kapsamında 2011-2013 döneminde sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde Türkiye genelinde 6 bine yakın kursun açıldığı ve bu kurslardan mezun olan binlerce kişinin de istihdam edildiği bildirildi.

Binlerce insanın istihdam edildiği projenin protokolü yenilendi. Yenilenen protokolle Türkiye’nin tamamında bulunan meslek liselerinde, sanayi, hizmet, tarım ve sigortacılık sektörlerinde mesleki eğitim kursları açılabilecek. Yapılan değişiklikle birlikte Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) bulunan özel meslek liseleri, üniversiteler ve TOBB ile odalar tarafından kurulan eğitim merkezlerinde kurs açılabilecek.

Şahıs firmaları ile bir çalışanı olan şirketler de bu projeyle eleman temin edebilecek
Yeni protokolle tüm şahıs firmaları ile bir çalışanı olan şirketler de UMEM Beceri’10 projesinden eleman temin edebilecek. Ayrıca isteyen firmalar, İŞKUR kayıtlarında bulunan kişileri direkt istihdam edilebilecek.

Firmalar 4,5 yıla varan istihdam teşviklerinden faydalanıyor
Kurslarda başarılı olan kursiyerleri istihdam eden firmaların şu teşviklerden faydalanacağı belirtildi:


1 - 18-29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmalar için 4,5 yıla varan süreyle “Sigorta Primi İşveren Payı” ödemeleri kamu kaynaklarından karşılanacak,


2 - 30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmalar için 3,5 yıla varan süreyle “Sigorta Primi İşveren Payı” ödemeleri kamu kaynaklarından karşılanacak,
3 - Firmaların yararlanacakları istihdam teşvikleri belirli illerde değil, 81 ilin tamamında geçerli olacak.


Ayrıca; UMEM Beceri’10 Projesi kurslarına katılan kursiyerler eğitim süresince günlük 25 TL alacağı ifade edildi. (İLKHA)