İSTANBUL - Küçükçekmece Belediyesi, Uluslararası Mavi Hilal Vakfı ve İstanbul  Aydın Üniversitesi’nin ortak projesi kapsamında düzenlenen ‘’Dezavantajlı Grupların Afete Karşı Güçlendirilmesi Eğitimi’’ Halkalı Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşti. Seminere, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Seminerde, afetlerde alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Uluslararası Mavi Hilal Vakfı Program Direktörü Nalan Ülker afet öncesi destek ekibi oluşturmanın önemine dikkat çekti.

‘ACİL DURUM PLANI YAPILMALI’

Engel ve afetle  yaşamanın zorluklarını ve neler yapılabileceğini anlatan Lefke Avrupa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nilgün Sarp ise ‘’ Hem afeti azaltalım,hem de hazırlanalım. Afete hazır olmak zorundayız. Hiç bir şey bizim kaderimiz değildir. Afet ve acil durumlarda ‘altın saatlere (ilk 72 saat) çok dikkat etmeliyiz. Destek ve  kişi grupları oluşturmalıyız.  Acil durum kartlarımız her zaman yanımızda olmalıdır. Engelli bireyin ve ailesinin destek grubundaki kişilerle birlikte acil durum planı yapması gerekir.’’dedi.

‘’AİLELERİN İLK YARDIM DERSİ ALMASI GEREKİYOR.’’

Her vatandaşın ilk yardım dersi alması gerektiğini söyleyen Sarp;  ‘İlk yardımda yapılması gereken 3 temel davranışı koruma, bildirme ve kurtarma olarak özetledi.

ENGELLİ VATANDAŞLAR NE YAPMALI?

Yangın sırasında engelli vatandaşların dikkat etmesi gereken davranışları anlatan Prof. Dr. Sarp ; ’En zor durumda zihinsel engellilerdir. Mutlaka birilerine ihtiyaçları vardır. Çocuklarınızı tamamen bağımlı yapmayın. İşitme engelliler ise düdükle yardım isteyebilirler. Bedensel engelliler  ‘yangın var’ diye bağırarak yardım isteyebilir. Engelli vatandaşlara kendi adreslerini öğretmeniz ya da kağıda yazarak yanında bulundurmanız gerekiyor.’’ dedi.

Proje kapsamında; ilçede eğitim gören 1000 engelli öğrenciye afet kartı verilecek. (İLKHA)