ŞANLIURFA - Bu yıl Şanlıurfa'da kuraklığın baş göstermesi nedeniyle ekinlerde de istenilen verim elde edilemedi. Özellikle sulama projesinin olmadığı bölgelerde verimlerin az olduğu gözlendi.

Sulama projesinin tüm bölgeyi sulamadığını söyleyen çiftçiler, Suruç ve Harran sulama projelerinin her yeri kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Bu yıl ki verimin diğer yıllara göre zayıf olduğunu belirten Çiftçi İbrahim Binici, her yıl bire 15-20 verim aldıklarını,  bu yıl ise yağmurun yağmamasından dolayı gerekli sulamanın yapılamamasından fazla verim alamadıklarını ifade etti.

Bu yıl ektikleri tohumun 3 katı mahsul aldıklarını söyleyen Binici, geçen yıl bire 16 yani ekilen tohumun 16 katı mahsul geldiğini dile getirdi. Binici, “Bu susuzluktan dolayı ekinler, çok zayıf kaldı zayıf kaldığı için verim düştü. Çiftçi olarak sorunlarımız susuzluktur kuraklıktır. Tarım İl Müdürlüğüne zararımızı bildirdik gerekenin yapılmasını bekliyoruz." dedi.

Suruç projesinden faydalanamıyoruz
Suruç bölgesinde bulunduklarını ama Suruç sulama projesinden faydalanamadıklarını vurgulayan Binici, “Şimdi bizim bölge Suruç ile Urfa arasındadır. Sulama için Suruç projesinden  faydalanamıyoruz.  Hemen bizden 5 kilometredeki köyler faydalanıyor batı tarafımızdaki bizim köyün güney tarafından ta Harran Ovasına kadar sulanıyor bu bizim bölge ortada susuz kalmış durumda. Bizim temennimiz bu sorunun bir an önce çözülmesidir.” şeklinde konuştu.

Bu tür kurak tarım alanlarında 10 yılda bir verim alabildiklerini ifade eden Binici, “Sulama olsan her yıl verim alınabilir. Suruç sulama projesinden faydalanmak için başvuru yaptık.  Ama şuanda bizim ki Suruç Projesi kapsamında değilmiş.  Bizim bölge ile ilgili henüz hiç bir adım atılmamış. Yetkililer bu sorunların çözülmesi için meclise  proje sunmuşlar ama meclisten geçmemiş. 2020 böyle bir projenin kabul edilebileceğini söylediler. Yani proje 2020’de kabul edilirse umudumuz 2020’ye kalmış durumda.” ifadelerini bulundu.

Bölgede kuraklığını hakim olduğunu belirten Yakup Bilici de, Bölgede 10 yılda bir verim alabildiklerini ve bu yılda verimin düşük olduğunu söyledi.

Verimin düşük olmasından dolayı masrafını çıkaramadığını ifade eden Yakup Binici, “Ekinleri tohumun 2 katı fazla kaldırıyoruz ama bunun mazot, gübre ve ilaç masrafı gibi masrafları çıkaramıyoruz. Umudumuz burada bir sulama projesine dahil olmak. Çünkü genel olarak buranın yeraltı suyu da yok. Bu bölge de binlerce dönüm araziden oluşan bir bölgedir. Harran Ovasının karşısındaki çok verimleri olan bir bölgedir. bu bölgenin acilen suya ihtiyacı vardır.” dedi.

Tarlalarının Suruç sulama projesinin dışında kaldığını belirten Yakup Binici, “Suruç ovasından dağ tarafına doğru bizim güney tarafımızdan sulama projesi devam etmekte. Fakat bizim bu bölge kapsam dışında bırakılmıştır. Bu bölgenin neden sulama kapsama alanına girmediğini biz de gerçekten merak ediyoruz. Çünkü buranın birçok yerden daha çok suya ihtiyacı vardır. Dediğim gibi yeraltı suyu da yoktur, kuyularla sulama imkanı yoktur. Yani bu bölgeye devletin en azından bir proje üretmesi lazım." dedi.

Binici, “Bu proje 5-10 yıllık olur önemli değil, en azından bir umudumuz olmuş olur. Yani bizim 5 kilometre ilerimizden su geçiyor fakat bize ulaşamıyor. Yetkililerden bir çözüm bekliyoruz." diye konuştu.

Gereken yerlere defalarca başvurmalarına rağmen hiçbir adımın atılmadığını dile getiren Binici, "Biz defalarca başvuru yaptık ama ne bir cevap ne de bir netice aldık. Tarım İl Müdürlüğüne gerekli müracaatlar yapılmıştır. Bölgemizde sulamaya ihtiyacı olan arazilerimiz var, bunları bildirmişiz. Burası aslında dağlık bir bölge de değil, yani arazilerin çok olduğu bir bölgedir. Hatta daha dağlık olan bölgelere su gitmiş. Fakat bizim buralar için ne bir su projesi var ne de bunla ilgili bir söylem duymadık.” şeklinde konuştu. (Osman Gülebak - İLKHA)