DİYARBAKIR – Diyarbakır’da 72 STK tarafından oluşturulan heyet, çocukları PKK tarafından dağa kaçırılan aileleri ziyaret etti. Ziyarette; çocukların dağa götürülmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığı ve bunun çözüm sürecine darbe vuracağı ifade edildi.

“Birileri çözüm sürecinde samimi değil”

Ziyarette heyet adına konuşan Yunus Memiş, PKK’nin çocukları dağa götürerek çözüm sürecini sekteye uğrattığını dile getirdi. Memiş konuşmasında şunları kaydetti: “23 Nisan’da şölen adı altında çocuklar Lice’nin belli bir kırsalına götürülüp, oradan dağa yollanmıştır. Şu an burada çocuklarının geri gönderilmesi için eylem başlatan annelere destek vermek için bulunuyoruz. Çözüm sürecinde bazı gelişmeler olmuş, kan ile gözyaşının azaldığını görüyoruz. Fakat bunlara rağmen birilerinin çözüm sürecinde halen samimi olmadığını, çözüm sürecini sekteye uğratmaya çalışıldığını görüyoruz.” dedi.

“Çocukların dağa çıkarılmasının adı çözüm süreci olamaz”

Dağa çıkarılan çocukların sayısının binlerle ifade edildiğini ifade eden Memiş, “Şu anda resmi olmayan rakamlara göre 3 binin üzerinde genç dağa yollandı. Bu çocukların çatışmak üzere Suriye’ye gönderildiği biliniyor. PKK’nin çocuklarımızı dağa götürmesi kabul edilebilir bir davranış değil. Çocukların dağa çıkarılmasının adı çözüm süreci olamaz, bunun adı çözüm sürecine darbe vurmaktır. 72 sivil toplum kuruluşunun buraya gelmesinin tek gayesi, çocukları dağa kaçırılan ailelere destek vermektir. PKK çocukları bırakmalıdır. Bu konuda Devlet de üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Bu çocukların ailelerine teslim edilmesini istiyoruz.”şeklinde konuştu.

Dağa çıkarılan çocukların oyun çağında olduğunu söyleyen 72 STK Sekreteri Mehmet Duyu ise, “Dağa çıkarılan bu çocukların bir an önce geri getirilmesini istiyoruz. Yetki makamında olan insanların bu ailelere karşı üç maymunları oynamaları kabul edilebilir bir durum değildir. Seçimlerde kapılarını çaldıkları insanlara, bugün kendi kapılarını kapatanlar; yarın bu insanlara nasıl hesap vereceklerini düşünsünler. Bu çocuklar daha kendi ayakları üstünde bile duramıyorken bu çocukları dağa götürüp kurda kuşa yem etmişler. Barış süreci ve çözüm süreci adı altında çocuklarımızın insafsızlara terk edilmesi doğru bir davranış değil.”ifadelerini kullandı.

Duyu, STK’lar olarak ailelerin başlattıkları oturma eylemini desteklediklerini ve çocukların tekrar ailelerine kavuşmaları için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

(Ali Adiyaman - İLKHA)