DİYARBAKIR - Diyarbakır’da faaliyet yürüten bazı meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşları tarafından gündemle ilgili ortak basın açıklaması düzenlendi. Diyarbakır Barosunda düzenlenen basın açıklamasını STK’lar adına Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi okudu.

“Toplumu kaygılandıran gelişmeleri endişeyle izliyoruz”

Kürt toplumunun temel beklentilerine ilişkin konularda somut gelişmelerin yaşanmadığını ifade eden Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi, “Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü yolunda, bugün daha fazla çaba ve sorumluluk gerektiren günlerden geçiyoruz. Bu sürecin somut ve birbirini takip eden pozitif gelişmelerle sürdürülmesi beklenirken, son zamanlarda toplumun sürece olan inanç ve güvenini sarsan, toplumu kaygılandıran gelişmeleri endişeyle izliyoruz.”dedi.

“Silahların bırakılması konusunda yasal-hukuki bir zemin oluşturulmadı”

Elçi konuşmasını şöyle sürdürdü: “Henüz Kürt toplumunun temel beklentilerine ilişkin konularda somut gelişmeler yaşanmadığı gibi, sürecin temel felsefesi olan silahların devreden çıkması ve siyasetin öne çıkmasını sağlamaya yönelik, silahlı güçlerin demokratik siyaset alanına dönüşüne imkân sunacak yasal-hukuki bir zemin oluşturacak düzenlemeler de yapılmamıştır. Hükümetin bu yönde bir hazırlık içinde olduğuna dair somut işaretler de henüz ortaya çıkmamıştır.” ifadelerini kullandı.

“Sivil insanların silahlı saldırıya hedef olması kabul edilemez”

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kıyı (Darakol) köyünde PKK tarafından HÜDA PAR üyesi ve ailesine yönelik gerçekleştirilen silahlı saldırı olayına da değinen Diyarbakır Barosu Başkanı Elçi, “Biz Diyarbakır’daki sivil toplum kuruluşlarını kaygılandıran meselelerden biri de, bir süre önce Lice ilçesinin bir köyünde aynı aileden 3 sivil insanın silahla yaralanmasıyla sonuçlanan olay olmuştur. Saldırının arkasında politik nedenlerin olduğu iddiaları, saldırıya hedef olan kişilerin bir siyasi parti mensubu oldukları bilgisi, olayın vahametini ve endişelerimizi artırmaktadır. Kimden kaynaklanırsa veya kimlere yönelik olarak yapılırsa yapılsın, politik kanaatleri nedeniyle sivil insanların bu şekilde silahlı saldırıya hedef olmasını kabul edilemez buluyoruz. Bu tür olayların hiç kimseye ve hiçbir davaya yararı olmadığı gibi, geçmişin acı tecrübelerini hatırlatmak istememekle birlikte, Kürt toplumunun geleceği bakımından bu tehlikeli gidişata önemle dikkat çekmek isteriz.” dedi. Elçi, Kürt toplumunun tüm kesimlerini bu konularda sağduyulu davranmaya davet ettiklerini söyledi. (Hamza Adiyaman /Hasan Ünalan – İLKHA)