BİNGÖL - Bingöl Sancak beldesinde bir araya gelen vatandaşlar, 2006 yılında Sancak Kalkınma Kooperatifini kurarak Devlet’ten 240 baş inek aldı. Kendilerine tanesi 9 bin 430 TL’ye mal olan hayvanların, bölge iklimine uygun ırk olmadığını savunan kooperatif üyeleri, hayvanlarının yüzde 70’inin telef olduğunu ve borçlarını ödeyemez hale geldiklerini ifade ettiler.

Kendilerinin yeşil kartlı olduklarını ve her birinin yaklaşık 26 bin TL borcunun bulunduğunu ifade eden Sancak Kalkınma Kooperatif üyeleri, telef olan hayvanları nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirterek yetkililerden yardım istediler.

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansına konuşan Sancak Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Barlas ve Kooperatifi Denetleme Kurulu Başkanı Seyit Han Çolban, yaşanan mağduriyetlerini şöyle anlattılar.

“Bize 9 bin 430 TL’ye mal olan hayvanların yüzde 70’i telef oldu”

Sancak Kooperatifinin 2006’da kurulduğunu belirten Barlas, “Kooperatifimizin 158 üyesi var. Devlet tarafından üyelerimize toplamda 244 baş inek dağıtıldı. Her üyemize ikişer tane inek verildi. Çok pahalıya mal olan ineklerin bize tane maliyeti 9 bin 430 TL oldu. Ancak bu ineklerin yüzde 70’i telef oldu. Telef olan hayvanlar, sigortalı olduğundan Devlet, bizden yüzde 80’nini geri istiyor.”dedi.

Yaşanan mağduriyetlerini dile getiren Barlas, “İnekleri sigortalayan sigorta kurumunu aradım.  Kendilerine; ‘Aldığımız inekler hepsi telef oldu. İnek alan üyelerimiz hepsi yeşil kartlıdır. Per-u perişandır. Sigorta olarak gelip malınıza sahip çıkın” dedim. Bizimle ilgilenmediler.” ifadelerini kullandı.

 “Kooperatif başkanı olarak ağlamam geliyor”

Barlas, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir başkan olarak ağlamam geliyor. Üyelerimiz Peru perişan durumdadır. Her üyemiz 26 bin TL borçludur. Verilen inekler telef olduğu için geri ödemesini de yapamıyoruz.”dedi.

“Üyelerimiz yeşil kartlıdır, bu borcu ödeyemez”

Barlas konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ankara’ya TİGEM Genel Müdürlüğüne çıktım. TİGEM Genel Müdürü Mustafa Avcı ile görüştüm. Borçlarımızın yüzde 50’sini hibe yapmalarını talep ettim. Ama kendisi bana, bunun mümkün olmadığını söyledi. Bunun ancak Türkiye genelinde bir af çıkarsa mümkün olacağını söyledi.”

“Her bir üyemizin 26 bin TL borcu var”

“Devlet büyüklerine sesleniyorum” diyen Barlas, “Durumumuz ortada Yeşil kartlı olan üyelerimizin her birinin 26 bin TL borcu var.  Çoluk çocuk sahibidirler. Zor geçimlerini yapıyorlar. Bu insanlara el attın.  Telef olan ineklerin bazıları sigortalı bazıları da sigortasız. Her inek için yılda bin TL sigorta yapılması gerekir. Bir ineğin sigortası bir aracın yılık sigortasıyla aynıdır. Onun için birçok üyemiz sigorta yapamadı. Yine söylüyorum, üyelerimiz çok mağdurlar. İmkânları olmadığı için borçlarını veremiyor.”diye konuştu.

“Devletten inek almak için 5 yıl bekledik”

Kooperatif Denetleme Kurulu Başkanı Seyithan Çolban ise şöyle konuştu: “Kooperatifi kurarken bazı projeler sunduk, kabul edildi. Kabul edilen projelerimizin yarısı hibe olarak verildi.  İşletme yaptık, yani süt fabrikasını kurduk. Yarısını biz yarsını da Devlet karşıladı. Sonuçta bir süt fabrikası kurduk. Devlet’ten inek almak için başvurularımızı yaptık. Bugün verilir yarın verilir diye tam olarak 5 yıl geçti. Üyelerimiz huzursuz oldu. ‘Hani inekler’ diye biz yöneticilere baskı yaptılar, tabiî ki haklılardı.”dedi.

“Yetkililer yanlış ırk inek verdikleri için hepsi telef oldu”

Çolban şunları söyledi: “Bize inek için ahır yapın, dediler. Onu da yaptık. Sıra inek almaya gelince çevremizde bulunan ilçelerden; Kiğı, Adaklı ve diğer yerlere bölgelerinde var olan iklime göre uygun simental ırkı inekler verildi. Gayet iyiydiler. Alan şahıslar da memnundular. Bize verilen inekler Avusturalya’dan getirilen montofon ırkı ineklerdi. Bizim bölgeye uygun olmadığı için verim vermediler. Daha sonra ineklerde hastalık meydana geldi.  Vücutların da yaralar oluştu,  veteriner getirmemize rağmen bir türlü iyileşmeyip bu şekilde telef oldular. Bir kısmında doğum felci geçirerek telef oldu. Sonuçta yetkililer, bölgemizin iklim şartlarını göz önünde bulundurmayıp yanlış ırk inek verdikleri için hemen hemen bütün inekler, telef olmayla karşı karşıya kaldı.”dedi.

“Mağdur insanlara sahip çıkılmasını istiyoruz”

Çolban, “Bizim kalkınma adıyla bir kooperatif kurmamızın amacı; bu bölgedeki fakir insanları kalkındırmaktı. Kurduğumuz süt fabrikasını da süt üretimi için yaptık. ‘Devlet bize inek verecek, süt alıp fabrikada işleyeceğiz ve bu şekil insanlarımız kalkınacak.’ Bu düşüncemiz ve hayallerimiz suya düştü ve sonuçta mağdur olduk. İnekleri telef olan insanlar hepsi yeşil kart sahibidir. Borçlarını veremiyorlar. Devlet’in bu mağdur insanlara sahip çıkmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.(Nihat Kanat-İLKHA)