VAN- Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve TurSEFF işbirliğiyle yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin finansmanı konusunda bilgilendirme toplantısı Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşti.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından ilgili kurum ve kurumlarla işbirliği halinde hazırlanan TRB2 Bölgesi (Van, Muş, Hakkâri, Bitlis İlleri) 2014-2023 Dönemi Bölge Planı’nda; “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının özendirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması” konusu, bir hedef olarak, “Enerji Potansiyelinin Etkin Biçimde Değerlendirilmesi” başlığıyla ele alındı.
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve TurSEFF işbirliğiyle yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerinin finansmanı konusunda bilgilendirme toplantısına Van Valisi Aydın Nezih Doğan, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve davetliler katıldı.
“Ajans olarak Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdik”
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TSO) düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, Akdamar Adası’ndaki tarihi kilisenin güneş enerjisi ile aydınlatılmasıyla başlayan yenilenebilir enerji mesailerinin, mali destek programı ile sonuçlandırdıklarını belirterek, “Ajans olarak Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdik. Farkındalık oluşturma noktasında Akdamar Adası’ndaki tarihi kilisenin güneş enerjisi ile aydınlatılmasıyla başlayan ve en son bir mali destek programı ile sonuçlandırdığımız çalışmaların peyder pey açılışını yapmakta ve hizmete almaktayız. Son olarak da Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (YYÜ) 400 kilowatlık kurulu gücü olan tesisi de hizmete açmış olduk” dedi.
Yenilenebilir Enerji noktasında kamuoyunun çok yoğun bir ilgisinin olduğunu ifade eden Demirci, bu ilginin iyi ve kötü yanlarının olduğuna dikkat çekti. Demirci, “Ben özellikle TURSEFF yetkililerinden üretime yönelik enerji yatırımlarının finansmanının nasıl sağlanacağı yolunda bir farkındalık yaratmasını istiyorum. Eğer bu farkındalığı yaratabilirsek bu toplantı amacına ulaşmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Danışman firmalarına önemli sorumluluklar yüklemeli”
Toplantıya katılan Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise yatırımcılığın ciddi bir iş olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.
Yatırım yapılacak konuyla ilgili olarak var olan düzenlemelerin birinci ve ikinci mevzuatlarını bilmek konusunda yatırımcıların ya kendilerine ya da danışman firmalarına önemli sorumluluklar yüklemeleri gerektiğinin altını çizen Vali Doğan, “Burada insanlar yatırımcılıkla fikir sahibi olmayı karıştırıyorlar ve baştan sona bunun bir biçimde birileri tarafından yönetilmesini istiyorlar. Bu elbette çok kolay bir iş değil. Söz gelimi yenilenebilir enerji alanında son derece sıklıkla bize gelen arkadaşlarımızın o yanılgısı lisanslı üretimle, lisanssız üretimdeki temel ayrımı fark edememiş olmalarıdır. Lisanssız üretim olarak devlet öngörüsü küçük çaplı işletmelerin enerji ihtiyacını karşılamakla ilgili bir şeydir” ifadelerini kullandı.
“Güneş enerjisi bir doğal kaynaktır”
Güneş enerjisinin bir doğal kaynak olduğunu ve başka doğal kaynaklarla bir çeşit anlamlı ilişkiler olarak kurgulanabildiğine değinen Vali Doğan, “Yani başka doğal kaynakları tahrip ederek yok varsayarak bir güneş enerjisi oluşturmak çok doğru değil. Enerji kullanacaksak ki diğerlerinden de aynı ihtiyaç var ama mutlaka bir arza ihtiyacınız var. Yani bu malzemelerin sıralanacağı bir arza ihtiyacınız var. O zaman arzın ekonomik değeri ile üzerine kurgulayacağınız güneş enerjisinin ekonomik değeri arasında illiyet bağı kurmanız lazım. Bir ilişki kurmanız lazım. Eğer arzın kendi değeri, şu ya da bu sebeple üzerine kuracağınız enerji değerinden daha fazla ediyorsa, orayı güneş enerjisi yatırımı için kullanmamanız lazım. Aksi takdirde şehirlerin, illerin her tarafında cam tarlaları oluşur. Bir daha tahammül edemeyeceğimiz yanlışlıklara imza atmış oluruz” şeklinde konuştu.
Toplantı, TURSEFF Pazarlama Müdürü Mustafa Salman ve Enerji Verimli Uzmanı D.R Yonca Ercümen’in katılımcılara slayt gösterileri eşliğinde bilgiler sunması ile son buldu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)