DİYARBAKIR – Diyarbakır Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü ve Dicle Üniversitesi Fizik Topluluğu(DÜFİT) tarafından düzenlenen 10. Dicle Fizik Günleri başlıklı etkinliğin 2. Bölümü kongre merkezinde gerçekleşti.
Program, DÜFİT adına Eda Aşan'ın tanıtım konuşmasından sonra Fizik Bölümü Başkanı ve DÜFİT Danışmanı Prof. Dr. İrfan Açıkgöz'ün konuşmasıyla başladı.
X-ışınları Kristalografisi ve uygulamaları
Prof. Dr. Süheyla Özbey, "X-ışınları Kristalografisi ve Uygulamaları" başlıklı sunumunda; tarihsel arka-plan, gelişmeler, bu alandaki Nobel Ödülleri ve Türkiye'deki çalışmalardan örnekleri anlattı.
Kristalografi Derneğinin Başkanı olarak sürdürülen çalışmalardan ve yürütülmekte olan projelerden kısaca bahseden Özbey, X-ışınları kristalografisinde kullanılan yöntemler, yeni uygulamalar ve farklı disiplinlerden bilim insanlarının ortak çalışmalarına değinen konuşmacı ilginç ve anlamlı sonuçları dile getirdi. Özbey, Tıp, mühendislik, ,ilaç sanayi ve temel bilimlerde yürütülen çalışmaların insanlığın geleceği için önemli sonuçlar vereceğinin altını çizdi.
Hızlandırıcı teknolojileri, CERN ve Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi
Prof. Dr. Ömer Yavaş ise "Hızlandırıcı Teknolojileri, CERN ve Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi" başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumda, hızlandırıcıların ilk evrelerinden başlayarak en son CERN'de yapılan müthiş deneylerin anlamlı sonuçlarının yansımalarını açıklayan Yavaş, Ankara'da inşa edilen Hızlandırıcı Merkezinin gelişme sürecini anlattı.
Yavaş, Hızlandırıcı Fiziği alanında çalışacak insan gücünün ve hızlandırıcı teknolojilerini geliştirecek programların çok önemli olduğunu belirterek, gerek CERN ve gerekse Türkiye Hızlandırıcı Merkezinde çalışanlar için kritik bir dönemden geçildiğini de hatırlattı. (İLKHA)