ANKARA: AK Parti, CHP ve MHP`nin Soma`daki faciayla ilgili Meclis Araştırması açılmasını içeren önergelerinin Genel Kurul`daki görüşmesi Danışma Kurulu önerisiyle bugüne ertelendi.

CHP Kocaeli milletvekilleri Haydar Akar ve Mehmet Hilal Kaplan`ın İş Kanunu`nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin doğrudan gündeme alınmasına ilişkin önergesi Genel Kurul`da kabul edildi. Akar, önergenin kabul edilmesinin ardından kürsüye gelerek, milletvekillerine göstermiş oldukları hassasiyet nedeniyle teşekkür ederek, "Umarım bundan sonra taşeronlaşmanın önüne geçeriz" dedi.

Meclis TV`nin saat 19.00`dan sonra canlı yayın yapmaması nedeniyle Soma`daki faciayla ilgili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin görüşmelerin yayınlanamayacak olması Genel Kurul`da tartışmalara neden oldu.

CHP ve MHP Genel Kurul`un gündeminin Soma`da meydana gelen maden faciası olması dolayısıyla Meclis TV`nin saat 19.00`dan sonra da canlı yayın yapmasına ilişkin yazılı tekliflerini Başkanvekili Sadık Yakut`a ilettiler. Yakut da birleşime ara vererek, konuyu Meclis Başkanlığı ile görüştü.

Aranın ardından birleşimi açan Meclis Başkanvekili Yakut, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural`ın Meclis TV`nin Soma`daki maden faciasının görüşmeleri sırasında yayınına kesmemesi ve saat 19.00`dan sonra da canlı yayına devam etmesine ilişkin dilekçelerini Meclis Başkanı`na ilettiğini, Meclis Başkanı`nın Meclis TV`nin yayına devam etmesi talebinin daha önce intikal ettirilmiş olması halinde TRT Genel Müdürlüğü`yle görüşülebileceğini, ancak bu saatten sonra yapılacak birşey olmadığını söylediğini aktardı.

Vural, Hamzaçebi ve Kaplan da yerlerinden söz alarak Meclis Başkanlığı`nın bu kararını eleştirdiler. Bazı milletvekilleri Meclis TV`nin yayın yapabilmesi için görüşmelerin ertelenmesi önerisinde de bulundular.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise söz alarak amaçlarının zaman geçirilmeden Soma ile ilgili Araştırma Komisyonunu kurulması olduğuna işaret ederek, "Bizim buradaki konuşmalarımız bir sonuç çıkarmayacak. Asıl sonucu komisyon çıkaracak. Bizim buradaki konuşmalarımız değil, komisyonun biran önce faaliyete geçmesi çok önemlidir. Bakın saat 7 oldu. Başladığımız işi bitirelim biran önce komisyonu kuralım" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da "Konuşmak komisyonu geciktirmez" diyerek Elitaş`ı eleştirdi, milletvekillerinin gözlem ve görüşlerini aktarmasının önemli olduğunu vurguladı.