VAN - Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, yardım kampanyasının 1 Haziran’a kadar devam edeceğini belirterek, Van ve ilçelerde Soma için ciddi anlamda yardım toplandığını ifade etti.

Düzenlenen yardım kampanyası kapsamanda İpekyolu ilçesinde 77 bin 705, Erciş ilçesinde 24 bin 400, Tuşba ilçesinde 22 bin 750, Edremit ilçesinde 14 bin 400, Özalp ilçesinde 8 bin 513, Muradiye ilçesinde 7 bin, Çaldıran ilçesinde 6 bin 250, Gürpınar ilçesinde 5 bin 067, Çatak ilçesinde 4 bin 302, Başkale ilçesinde 3 bin 400, Gevaş ilçesinde 2 bin 925, Saray ilçesinde 2 bin 858 ve Bahçesaray ilçesinde bin 765 TL yardım toplandığı açıklandı.

Müftü Arvas, yapılan yardımların toplamının 181 bin 335 TL olduğu belirterek yardımların halen devam ettiğini söyledi. Arvas, yardımların toplamını 1 Haziran’da açıklayacaklarını belirtti.

“Halkımız bu yardım kampanyasına kayıtsız kalmadı”

Soma’ya yardım için en ücra köye kadar ulaştıklarını söyleyen Müftü Arvas, “Öncelikle deprem görmüş birisi olarak, bu depremi hisseden birisi olarak Soma’ya geçmiş olsun diyorum. Onlara başsağlığı diliyorum. Allah şehitlerimize rahmet eylesin dileklerinde bulunuyorum. Geçtiğimiz Cuma namazı vaazına çıkmadan önce Van ili genelinde bir yardım kampanyası başlatılmıştı. Tabii olarak biz de Van Ticaret ve Sanayi Odası gibi yer aldık. Cuma namazına yarım saat kala bu kampanya gerçekleşti. Biz de yarım saat içerisinde bütün il genelinde bütün camilerimize, ulaşabildiğimiz en ücra köye kadar bunu duyurduk. Tabi daha önce depremi yaşayan vatandaşlarımız buna kayıtsız kalmadılar.” dedi.

“Soma için yardım kampanyamız devam edecek”

Bu hususta kısa bir süre zarfı içerisinde toplam 181 bin 335 TL yardım toplandığını belirten Müftü Arvas, “Bu yardım kampanyamız devam edecektir. Biz bunu vaazlarımızda, hutbelerimizde sürekli anlatacağız. İnsanlarımızı sürekli yardıma çağıracağız. Tabi hangi ilçelerde ne kadar yardım yapılmış bunun müfredatını da çıkardık. Son rakamı yardımımızın sonunda inşallah açıklayacağız. Bu anlamda il genelinde bir hatim kampanyası başlattık. Bu kampanyaya sadece görevlilerimizi değil de Kur’an-ı Kerim okuması bilen bütün vatandaşlarımızı da bu kampanyaya teşvik ettik. Bunu da Mirac gecesinde şehitlerimizin ruhuna ithafen bağışlayacağız. Bu gibi günlerde maddi ve manevi kenetlenmek, yardımlaşmak, birbirlerinin acılarını paylaşmak ve birbirimize dua etmek çok önemlidir. Diğer taraftan yetkililerimiz, devlet büyüklerimiz zaten gerekenleri yapıyorlar. Biz toplum olarak, cemaat olarak bu gibi konularda teenniyi, sabrı elden bırakmamız gerekiyor. Bazı saikalarla, bazı kötü düşüncelere yönelmemek için dikkat etmek lazım.” diye konuştu.

“Böyle kazalarda vefat edenler şehit hükmündeler”

Böyle olaylarda muhakkak ki herkesin üzüldüğünü söyleyen Arvas,  “Bu olmuş olaylardan sonra ne yapmamız lazım, neden oldu, ne için oldu bu gibi sorulara cevap aramakla beraber bu olaylardan sonra hepimiz Allah’a aidiz tekrar ona yöneleceğiz. Ölümün çeşitleri arasında böyle kaza ölümleri olduğu gibi böyle kazalarda vefat edenlerde şehit hükmündeler. İlimizde meydana gelen depremde de hayatını kaybedenler için de bu geçerlidir. Tabi şehitlik müminlere has bir mertebedir. Burada kendi alın teri ile el emeğini kazanmaya çalışan ve zaman zaman bu çalıştıkları ocaklarda iftar sofralarını kuran, zaman zaman bazen su bulamadıkları zaman türevin edip namaz kılanları zaman zaman medyada da görmüştük. Helal rızkı için koşarken o ocakta iftar sofrasını kurup iftarı beklemek bu gibi insanlar tabi ki gibi şehittirler. Cenabı Allah bunlara şehitlik mertebesini nasip eyledi. Allah şehitlerin şefaatini hepimize nail eylesin. Cenabı Allah memleketimizi, milletimizi görünür, görünmez kazalardan, belalardan, sıkıntılardan muhafaza eylesin. Hepimizin başı sağ olsun. Cenabı Allah bütün insanlarımıza sabır teenni nasip eylesin” ifadelerini kullandı.

“Bu gibi kazalardan ders çıkarmalıyız”

Deprem yaşamış bir il olarak Soma’nın acısını en iyi anlayan topluma sahip olduklarını belirten Müftü Arvas, “Vanlılar olarak bir deprem yaşadık. Tabi biz Vanlılar olarak Soma’nın acısını en iyi anlayan bizim toplumumuzdur. 2011 yılında burada deprem vukuu olduğu zaman biz Van’ın nüfusunu 76 milyon diye yazdık. Çünkü 76 milyon insan Van’a kenetlendi. Onun için bizde Van’ın girişindeki tabelaya Van nüfusunu 76 milyon diye yazdık. Bu gibi durumlarda tabi acımız büyüktür. Acıları paylaşmakla beraber bunu hafifletebiliriz. Geçmişte meydana gelen bu gibi kazalardan da ders çıkarmak suretiyle geleceğimiz o şekilde inşa etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda başta Ulu Camii olmak üzere birçok camimizde gıyabı cenaze namazı kılındı. Ulu camide 10 bin kişilik bir cemaatle Cuma namazından hemen sonra bir gıyabı cenaze namazı kılmayı Cenabı Allah bizlere nasip etti. Ulu Camii dışında diğer camilerimizde de gıyabı cenaze namazı kılındı. Dualarımız onlarla beraber oldu. Tekrar insanlarımızın başı sağ olsun. Allah bütün şehitlerimize rahmet eylesin. Şehitlerimizin ruhaniyetini bizlere haberdar eylesin. Geride kalan yakınlarına da bir nebze Van’ımızdan da bir yardım toplayıp onlara o yardım ile teselli olabilirsek kendimizi mutlu ve bahtiyar hissederiz” şeklinde konuştu. (Hacı Yılmaz-İLKHA)