DİYARBAKIR – Bu yıl 5’ncisi düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı’nda konuşan Diyarbakır Vali Vekili Mehmet Yiğit, kalemin, kitabın ve kelamın olmadığı yerde çatışmanın olacağını söyledi.
Diyarbakır Kitap Fuarı’na, Diyarbakır Vali Vekili Mehmet Yiğit, Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Adnan Hürata, Türkiye Yayıncılar Birliği 2.Başkan Fahri Aral, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, TÜYAP Diyarbakır Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz ve davetliler katıldı.
"Kelam varsa barış vardır"
Açılıştan önce kürsüye çıkan Diyarbakır Vali Vekili Mehmet Yiğit, Kelam Suresinden alıntı yaparak konuşmasına başladı. Yiğit, kelamın olduğu yerde kalem, kalemin olduğu yerde kitap, kitabın olduğu yerde de kelamın olduğunu dile getirdi. Yiğit konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Kelam varsa barış vardır, kalem varsa, kitap varsa düşünce vardır, fikir vardır, sevgi vardır, hoşgörü vardır. Kalemin olmadığı yerde, kelamın olmadığı yerde, kitabın olmadığı yerde kavga olur, çatışma olur, silah olur. Gelin burada şunu tekrarlayalım ve şu mesajı verelim. Her neyi söyleyeceksek, hangi dilde söyleyeceksek kalemle söyleyelim, kitapla söyleyelim, fikirle söyleyelim, düşünce ile söyleyelim. Silah olmasın! Söylemek istediğimizi silahlarla, çatışmalarla, kavgalarla, vurmayla, kırmayla söyleme dönemini bitirelim. Diyarbakır Kitap Fuarını önemsiyoruz. Çünkü kitabı önemsiyoruz ve Diyarbakır`ın kitapla gündeme gelmesini istiyoruz. Zira Ahmet Ariflerin, Cahit Sıtkıların, Sezai Karakoçların, Ali Emrilerin, Ahmed-i Hanilerin şehri Diyarbakır`a kitap yakışır. Kitabı da kadim kent Diyarbakır`a yakışır."
Fuar hakkında katılımcılara kısa bir bilgi veren TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, fuarın 125 yayınevinden oluştuğunu belirtti Kavukçuğoglu şunları söyledi: "Bu fuar çok dinli, çok dilli, çok farklı inançlardan, siyasal görüşlerden insanların buluştuğu demokratik bir ortamdır. Belki de Türkiye`de eşi benzeri görülmeyen, pek rastlanılmayan demokratikçi, özgürlükçü, çoğulcu bir ortamdır. Bu da bu fuarın sağlıklı bir fuar olduğunun göstergesi, dileriz ki bu güzellikler Türkiye`nin başka bölgelerine de yayılır."
Fuar açılışında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak da bir konuşma yaptı. Kışanak, fuarın Diyarbakır`da yapılmasından memnun olduğunu ifade edere fuarda emeği geçen yetkililere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı için kurdeleler kesildi. Kurdele kesiminin ardından protokol, fuarda küçük bir gezinti gerçekleştirdi.
Kitapseverler, fuarı 20-25 Mayıs tarihleri arasında gezebilecek.
(Veysi Rüzgar-İLKHA)