İSTANBUL - Tarihe "Büyük Sürgün" olarak geçen ve Kafkasya halklarının başta Anadolu olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine sürülmesinin 150. yılında İstanbul tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yapacak. İMKANDER tarafından organize edilen Konferansa yoğun katılım olması bekleniyor.
“Rusya anma toplantılarından rahatsız”
Konferansla ilgili açıklama yapan İMKANDER Genel Başkanı Murat Özer, organizasyonun önemine dikkat çekerek, "Bu konferans tarihi bir buluşma. Kafkas halklarının sürgünlerle olan imtihanı halen devam ediyor. Bugün 1994`deki Çeçenistan işgali sebebiyle yaklaşık 300 bin mülteci hala dünyanın pek çok ülkesine dağılmış durumda. Bizim bu konferansı yapmaktaki amacımız acıları tekrar tekrar dile getirmek değil. İşgal ve sürgünlerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için neler yapılabileceğini konuşmak, somut çözüm önerilerini masaya yatırmak. Zaten Rusya`yı asıl rahatsız eden bu. Rusya anma toplantılarından rahatsız olmuyor. Fakat somut çözümü ortaya koyan etkinlikler Rusya`da büyük rahatsızlık uyandırıyor. 2012`de düzenlediğimiz Konferansa Rusya büyük tepki koymuş ve bizi BM Güvenlik Konseyi`ne şikâyet etmişti. Biz İMKANDER olarak, tüm Bağımsız Kafkasya davasına gönül verenleri konferansımıza bekliyoruz" dedi.
Dünyanın bir çok ülkesinden katılım olacak
İstanbul`da 2.si düzenlenecek Uluslararası Kafkasya Konferansı münasebetiyle bu sürgünlerde dünyanın farklı bölgelerine dağılmış olan diasporanın temsilcileri bir araya gelecek.
Konferansa Ürdün, Polonya, Belçika, Avusturya, Mısır, Almanya gibi pek çok ülkeden Kafkasyalı katılacak. Böylece hem 1864 hem de 1944 sürgünü muhacirler bu toplantı vesilesiyle buluşacaklar ve sürgünlerle birbirlerinden ayrılan halklar Rusya karşısında birlik mesajı verecek.
Konferansın programı yoğun
Konferansta, Katar`dan gelen katılımcı Muhammed Kuddusi "Rusya`nın Kafkasya`daki İşgal ve Terör Politikaları" başlıklı bir konuşma yapacak. Belçika`dan katılan Danilbek Edilkhanov "Büyük Kafkas Sürgününün Sonuçları ve Soykırım", Ürdün`den katılan Dr. Osama el-Shishani "Kafkasya`da Rus İşgalinin Bir Sonucu Olarak Asimilasyon ve Kültürel Bozulma", Gürcistan`dan katılan Gela Khamaladze, "Kafkasya`daki Yayılmacılığında Yeni Eğilimler" ve Dağıstan`dan katılan Şamil Magomedov Kamiloviç ise "Kafkasya`da İnsan Hakları İhlalleri" başlıklı tebliğlerini sunacak.
Konferansın tamamlanmasının ardından Çeçen, İnguş, Çerkes, Dağıstanlı, Tatar, Kumuk, Karaçay gibi farklı Kafkas halklarına mensup delegeler 2012`de alınan karar uyarınca Kafkas Halkları Kongresi`nin ilk çalışma toplantısını gerçekleştirecekler. Kongrenin ele alacağı temel konu Kuzey Kafkasya, Gürcistan, Ukrayna ve Kırım`daki Rus yayılmacılığı olacak.
Konferansa katılım için bilet gerekmiyor. Herkesin katılımına açık olacak. 21 Mayıs`ta İstanbul Barcelo Eresin Topkapı Otel`de gerçekleşecek Konferans sabah 9`da başlayacak.
Öte yandan; 21 Mayıs 1864 yılında Çarlık Rusya`sının aldığı bir kararla bir kaç gün içerisinde sayıları 2 milyonu bulan başta Çerkesler olmak üzere Kafkasya halkları gemilere doldurularak Karadeniz üzerinden Anadolu`ya, bir kısmı ise Balkanlar`a doğru sürüldü. Bu sürgünde yarım milyon Müslüman açlık, susuzluk ve bulaşıcı hastalıklar yüzünden yaşamını yitirdi. Kafkas halklarının ikinci sürgünü ise 1944 yılında gerçekleşti, Çeçen-İnguş ve Tatarlar Sibirya ve Ortaasya steplerine sürüldü. (Muhammed Durmaz/ İLKHA)