Rusya Federasyonu`na bağlı Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi`ndeki çok uluslu cumhuriyetlerden biri olan Kabartay Balkarya’dan kaçtılar..

Kendi deyimleriyle “ülkelerinde yaşadıkları baskı ve şiddet nedeniyle” aileleriyle birlikte sığındıkları ilk durak Mısır’dı. Ancak son dönem yaşanan olaylar ve askeri darbe nedeniyle yeniden ülke değiştirmek zorunda kaldılar.

Şimdi Türkiye`ye göç eden aileler kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışıyorlar.

Kafkasyalı Müslüman ailelerin öncelikleri aileleri ile güvenli bir yerde yaşamak. Yalova da; Kafkas kökenli Müslümanların en yoğun yaşadıkları illerden biri. Yakın zamana kadar Yalova’da bir Çeçen kampı da vardı. Türkiye`yi seçme nedenlerini ise şöyle açıklıyorlar: Müslüman bir ülke olması, yaşamın pahalı olmaması ve yakın bir kültür olması.

Bu yüzden ailece yerleştikleri Yalova`da mutlu olduklarını söylüyorlar. Ancak sorunlar var; henüz ikamet almadıkları için sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanamıyorlar.

Güvenlikleri nedeniyle gerçek isimlerinin yazılmamasını isteyen Kafkasyalı Müslümanlar Al Jazeera`ye konuştu. Ailelerin Türk devletinden talepleri net. Kendilerine ikamet verilmesini istiyorlar.

Darbe Türkiye’ye getirdi

Dudar Bestav, 26 yaşında. Ülkesinde sadece Müslüman olduğu için tutuklanıp, işkence gördüğünü söylüyor. Bu olaydan sonra memleketinden ayrılmaya karar verdiğini anlatan Bestav, eşi ve küçük çocuğuyla birlikte üç yıl önce Mısır’a kaçıyor.
Mısır’da El Ezher Üniversitesi’ne kayıt yaptıran ve dil eğitimi almaya başlayan Bestav, bir yandan da ticarete atıldı. Mısır’da eşi ve iki çocuğu ile yeni bir hayat kurdu.

Mısır’da dinini rahatça yaşayabilme umudunun gerçekleştiğini söyleyen Bestav`ın ve ailesinin gelecek planları, Temmuz 2013`te Mısır’da askeri darbe olunca değişmiş.

Darbeden sonra ülkede genel olarak yaşanan güvenlik sıkıntısını çok daha fazla hissettiklerini anlatan aile, bu süreçte Kafkas kökenli arkadaşlarının sınır dışı edildiği haberini almış. Sıranın kendilerine geleceği korkusuyla kendilerine yaşayabilecekleri yeni bir ülke aramaya başlamışlar.

Bu sırada, Yalova’da yaşayan Kafkasya kökenli arkadaşlarıyla irtibata geçen aile, “Türkiye’nin sınır dışı etmediğini, Müslüman bir ülke olarak burada rahat oldukları” haberini alınca rota Türkiye’ye dönmüş.

Aile ocak ayından bu yana Yalova’da yaşıyor. Türkiye’yi seviyor, burada yaşamaya devam etmek istiyor. Ancak bir sorunu var. Vizesi bittiği için şu an kaçak durumunda. Yabancılar Şube Müdürlüğü’yle görüşmeleri devam ediyor. Ancak çok da umutlu değiller.

“Kaçak yaşamak istemiyoruz”

Memleketi Kabartay Balkarya`yı çok sevdiğini belirten Dudar Bestav şunları söylüyor:
“Türkiye’de mutlu ve huzurluyum. Ancak ikamet süremiz bitti. İkametim olursa çalışır, para kazanırım. Çocuklarım okula gider. Hastaneye gitmek istesek normal vatandaştan 10 lira alınsa bizden 100 lira alınıyor. Kaçak oturmak istemiyorum.”
Dudar Bestav, Mısır’daki darbeden sonra Türkiye’ye sığınan 50 kadar Kafkas kökenli aile olduğunu ve iletişim halinde olduklarını söylüyor. “Hemen her hafta iki, üç aile geliyor” diyor Bestav, onların da sorunlarının benzer olduğunu belirtiyor.

Azemet Çelekan ise, iki yıl Mısır’da yaşamış. Ancak ülkede yaşayan darbenin ardından sınır dışı edilme korkusu nedeniyle Türkiye’ye gelmiş.

Çelekan, Mısır`da ise darbeden sonra huzurlarının kalmadığını, eşini evde yalnız bırakmaktan korktuğunu söyleyerek, "Aklım evde kalıyordu. Güvenlik büyük sorundu. Türkiye’deki arkadaşlarım burada rahat olduklarını söyledi, biz de buraya geldik” dedi.

Kaynak: Al Jazeera