BATMAN – Sağlık olmak isteyen insanların az yemek yemeleri gerektiğini ifade eden uzmanlar çok yemek yemeninin bir çok hastalığa davetiye çıkardığını söylediler.
Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görev yapan Diyetisyen Saliha Çorumlu şişmanlığın bir hastalık olduğunu belirterek, “Severek yediğimiz vazgeçemediğimiz kalorili besinlerin vücudumuza ne tür etkilere yol açtığını bilseniz yemek yerken belki de bu kadar rahat davranmazsınız.” dedi.
Zengin yemek kültürünün çeşitli hastalıklara davetiye çıkardığına da dikkat çeken Çorumlu, “Çok zengin yemek kültürüne sahip Batman’da bol yağlı et yemeklerinin yanında içli köfteler, bumbar ve bağırsak dolmaları, perde pilavı, et suyuyla yapılmış mercimek çorbası başlıca yemekleri arasında yer almaktadır. İlimizde başta kalp hastalığı olmak üzere hipertansiyon, diyabet, kemik erimesi, böbrek hastalıkları sıkça görülmektedir. Hastalıkların başı olan Obezite ilk sıralarda yerini alıyor. Yaklaşık 16 aydır binden fazla danışanla iletişme geçtik, yaklaşık yüzde 60’ında ciddi anlamda kilo kaybını yakaladık.” ifadelerini kullandı.
“Yağdan yoksun beslenme sağlıklı değildir”
Sağlıklı beslenmede öncelikle yemek porsiyonlarının küçültülmesi gerektiğini vurgulayan Çorumlu, “Sağlıklı bir vücut için beş ana besin grubunu dengeli olarak tüketmemiz gerekiyor. Et gurubundaki besinler protein, yağ, demir, çinko ve B vitaminlerini içerir. Kırmızı et, beyaz et, deniz ürünleri, peynir ve yumurta bu grupta yer alır. Süt grubundaki besinler protein, B vitaminleri ve kalsiyum açısından zengindir. Büyüme de ve kemik sağlığının korunmasında büyük etkisi vardır. Her gün en az bir dilim peynir veya çökelek ile 1 su bardağı süt ya da yoğurt öğünümüzde yer almalıdır. Sebze ve meyve grubundaki besinler vitamin, mineral ve posa açısından zengindir. Mevsimlik sebze ve meyveler hem daha değerli hem de daha ucuzdur. Tahıl grubuna baktığımızda ekmek, pirinç ve bulgurdan yapılan pilav ve çorbalar bu gruba girer. Bu gruptaki besinlerimiz karbonhidrat bakımından zengin ve vücuda enerji sağlar.” diye konuştu.
En son besin grubunun yağlar olduğunu söyleyen Çorumlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu grupta yer alan besinler vücuttaki önemli yaşam işlevleri denetimini yapan hormonların yapımı, yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınması ve en fazla enerji sağlayan besin öğesi olan yağları içerir. Yağdan yoksun beslenme sağlıklı değildir. Günlük kalorimizin yüzde otuzunu yağlardan sağlamalıyız. Katı yağ yerine sıvı yağ tercih etmeliyiz. Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenmedir.”
(M.Fatih Akgül-İLKHA)