MARDİN – Mezopotamya coğrafyasında büyük bir sorun olma özelliğini sürdüren “Enfeksiyon Hastalıkları“ temasının işlendiği ‘6.Mezopotamya Tıp Kongresi sona erdi. 3 gün süren "6. Mezopotamya Tıp Kongresi'nde 3 dilde 110 bildiri ve 20 poster sunuldu.
Kongre, yurt içinden ve yurtdışından tıp alanında uzman birçok yerli yabancı araştırmacı ve doktorun katılımıyla yapıldı. Kongrenin sonuç bildirgesini ise Mezopotamya Tıp Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bektaş okudu.
Enfeksiyon hastalıkları işlendi
Kongrenin Kürdistan'ın 4 parçasından, Türkiye ve diasporadan 700'e yakın tıp ve diş hekiminin katılımı ile Mardin Artuklu Üniversitesinde düzenlendiğini hatırlatan Bektaş, kongrede Kürtçe, Türkçe ve İngilizce dillerinde Enfeksiyon hastalıklarının işlendiğini dile getirdi.
İlkler yaşandı
Bektaş, “Toplum sağlığı için en önemli yaklaşımın koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri olduğu vurgusu yapılarak aşılamanın önemine değinildi. Sağlıklı olmanın koşullarının savaşın olmadığı barışçıl ortam ve temiz, yaşanılır bir ekosistem olduğu ifade edildi. Kongremiz bir ilk daha yaşatarak bir oturumu Süryani-Arami dilinde gerçekleştirdi. Yine bu kongremizde video konferans (telemedicine) aracılığıyla Duhok'taki mülteci kampında 2 mülteci tedavi edildi. Kongre bünyesinde katılan Diş Hekimleri paralel oturumlarla 1. Mezopotamya Diş Hekimleri Kongresini de gerçekleştirdi.” dedi.
“Soma nedeniyle eğlence içerikli programlar iptal edildi”
Soma’da yaşanan facia nedeniyle kongre süresince eğlence içerikli sosyal programlar iptal edildiğine vurgu yapan Bektaş, “Kongremiz Soma'da yaşanan faciada yaşamını yitiren işçiler için bir anma gerçekleştirerek anmada bu katliamın gerçekleşmesinin taşeronlaştırmanın, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin yeterli düzeyde alınmamasının ve kar hırsının sonucu olduğu vurgusu yapıldı. Kongre süresince eğlence içerikli sosyal programlar iptal edildi.” diye konuştu.
“Kürt Ulusal Kongresi” talebi
Bektaş sözlerine şöyle devam etti: “Ortadoğu ve özelikle Kürdistan çok önemli bir süreçten geçerken Kürdistan'ın geleceği için siyasi partilerin politikaları ve uluslararası güçlerin çıkarlarından öte Kürtlerin, dayanışma ve yardımlaşmasını esas alan tutumlar gösterip yardım köprülerinin inşa edilmesi gereği sosyal tıp başlıklı oturumlarda vurgulandı. Bu hassasiyetle gerçekleştirdiğimiz uluslararası nitelikte olan; Kürt ulusal birliğini temel alan Mezopotamya Tıp Kongremizin bütün Kürt siyasi parti ve çevrelerine bir esin kaynağı olmasını ve biran önce Kürt Ulusal Kongresi'nin gerçekleştirilmesi talebi dile getirildi.”
“Hasta tutsaklar serbest bırakılmalı”
Uluslararası güçler tarafından yürütülen kirli savaş nedeniyle Suriye halklarının birbirine kırdırıldığını dile getiren Bektaş, “Kongremizde alınan kararlar doğrultusunda Avrupa, Türkiye ve Federal Kürdistan'da sağlık komiteleri oluşturularak Rojava'da sağlık alanında ihtiyaç duyulan tıbbi malzeme, ilaç ve koşullar el verdiği ölçüde bilimsel ve mesleki yardım sağlanması kararlaştırıldı. Türkiye'nin ağır bir sorunu haline gelen, tutukluların sağlıklı yaşama ve yaşam hakkını devlet güvencesi altına alan anayasa madenisini ihlal eden, hasta tutsaklara yönelik keyfi uygulamalarına son verilmesini ceza evi koşullarında tedavi edilemeyecek tutsakların biran önce serbest bırakılmasına talep ediyoruz.”
7. Mezopotamya Tıp Kongresi Van’da yapılacak
Bektaş son olarak, önümüzdeki yıl yapılacak 7. Mezopotamya Tıp Kongresi ve 2. Diş Hekimleri Kongresi’nin Van'da yapılmasına karar verildiğini açıkladı. (M. Salih Keskin – İLKHA)