BİTLİS-Bitlis’in Tatvan ilçesinde geçen sene aralarında husumet çıkan Topbaşı ve Aysal aileleri, bugün yapılan bir programla aralarındaki husumet barışla sonuçlandı. Tatvan’ın Koyunpınar (Nel) köyünün Ortaklar(Kerp) mezrasında ikamet eden Topbaşı ve Aysal aileleri arasındaki husumet sona erdi.

İki aile fertleri arasında başlanan husumet, bölgenin kanaat önderlerinin araya girmesiyle bugün verilen barış yemeğiyle son buldu. Özel bir düğün salonunda düzenlenen barış programı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Düzenlenen barış programında konuşan Bitlis İl Valisi Orhan Öztürk, bir fabrika yapmak, baraj yapmak, çok büyük bir yatırım yapmak gibi önemli bir iş için değil, ondan daha önemli olan kan davalı iki aileyi barıştırmak için toplandıklarına vurgu yaptı.

Öztürk, meydana gelen menfi bir hadisenin telafisi için bir araya geldiklerini belirterek, “İki ailemiz arasında meydana gelen bir kan davasını inşallah bu toplantıdan sonra barışla sonuçlandıracağız. Gerçekten bunun sevabının ne kadar büyük olduğunu bizim idrak edemeyeceğimiz boyuttadır. Çünkü bunun yanında sevaplar ve günahlar artı eksi kutuplar gibidir. Bir insanı öldürmenin ne kadar büyük bir sorumluluk olduğunu iyi idrak etmemiz gerekiyor. İslam alimlerimiz en büyük acının ölüm acısı olduğunu, Ahretteki azapların en hafifi de kabir azabı olduğunu söylüyorlar.” Dedi.

Öztürk, dünyada yapılan tüm iyi ve kötü işlerin karşılığını ahrete kalmadan bir şekilde dünya hayatında da karşılaşılacağı hatırlatmasında bulundu.

Ölüm hadisesinin yanlışlıkları, kusurları, eziyetleri, zulümleri, ne kadar gereksiz olduğunu gösterdiğini  ifade eden Öztürk, “Bizi kendimize getiren, bizden önce yazılmış imam rabbanilerin, gazallilerin kitaplarını biraz karıştırmak. İyi bir Müslüman olmak için bunu yapmalıyız. Fakat bizler bundan uzak olduğumuz için, yeterli okuyup anlayamadığımız için, üstüne güleceğimiz çok basit sebepler için birbirimizin canına kıyıyoruz.Dünyada birbirimizi üzmenin, eziyet etmenin, zulüm ve hakaret etmenin hiçbir izah edilir mantığı yoktur.” İfadesini kullandı.

Öztürk son olarak, zulmün, yanlışın ve hakaretin olduğu yere, rahmetin yerine Allah’ın gazabının geldiği hatırlatmasında bulunarak, “Bizim birçok felaketimiz, hasımsızlığımız yanlışlıklara seyirci kalmaktan geldiğini” söyledi.

İlçe Müftüsü Sabğetullah Kızılşah’ın konuşmasının ardında taraflar Kur’an-ı Kerimin altında geçerek birbirine sarıldılar. Program, verilen ikram ve yapılan duayla sona erdi.

Barış programına Vali Orhan Öztürk,  il ve ilçe emniyet müdürleri, kaymakamlar, kanaat önderleri, kurum amirleri ve yaklaşık 2 bin vatandaş katıldı.

(Şükrü Tontaş/Menderes Beysulen-İLKHA)