VAN- Van’da bal üretimim yapan arcılara Arcılık Uzmanı Suat Sabuncu tarafından Van’da “Arı ürünleri ve arı ürünlerinin insan sağlığı üzerinde etkileri” konulu seminer verildi.
VATBO konferans salonunda düzenlenen seminere Tarım İl Müdürlüğü mühendislerinden Şahin Karakoyun, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Demir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsmail Hakkı Behçet, Işık Tarımsal Firması Danışmanı Engin Işık, birlik yöneticileri ve üyeler katıldı.
“Arı muazzam bir varlıktır”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürlüğü Mühendislerinden Şahin Karakoyun, arının baldan çok daha değerli olduğunu belirterek, “Sürekli arcılık denilince akla bal geliyor. Ama arı öyle muazzam bir varlık ki arının baldan çok daha değerli diyebileceğimiz ondan fazla ürünü var. Bizde bu anlamda bu aralı ürünleri nelerdir. Bu konuda ki eksikliği gidermek adına Işık Tarımsal Firması Danışmanlığı’nın katkılarıyla böyle bir çalışmayı il müdürlüğümüz olarak örgütleme çalışmasını önümüze koyduk. Bu anlamda Soma’da hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum.” dedi.
“Bütün bir potansiyele sahibiz”
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Demir, Van’da büyük bir potansiyele sahip olduklarını belirterek, “Bu konu ile ilgili bize teklif geldiği zaman bunu sonuna kadar destekleyeceğimizi belirtmiştik. Van ilinde büyük bir potansiyele sahibiz. Ürütecek, üretebilecek çok alanımız, çok ürünümüz ve çok ta insan kaynağımız var. Bunun için gerekli farkındalıkları yaratmamız gerekiyor. Işık Tarımsal Danışmanlığı yaptığı çalışmada bu kapsamdadır” şeklinde konuştu.
”Van hayvancılıkta önemli bir yer teşkil ediyor”
Işık Tarımsal Firması Danışmanı Engin Işık’ın kısa konuşmasından sonra söz alan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü İsmail Hakkı Behçet “Van ili bilindiği gibi hayvancılıkta önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu hayvancılığın önemli bir adamını da arcılık teşkil etmektedir. Yaptığımız üretimleri Van’ın ekonomisine katkı olarak sağlayamıyoruz. Örneğin arı konusunda bir çok ürün olmasına rağmen biz sadece balı biliyoruz. Bu çalışmalarımızda bunu çok iyi görüyoruz ki bal üreticilerinin katılımıyla yapılan faaliyetler daha nitelikli ve daha başarılı olacaktır. Hepimiz Van için çabalıyorsak, herkesin bu taşın altına elini koyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmalardan sonra katılımcılara Arcılık Uzmanı Suat Sabuncu tarafından “Arı ürünleri ve arı ürünlerinin insan sağlığı üzerinde etkileri” konulu seminer verildi.
Toplantı, daha sora soru cevap şeklinde sona erdi.
(Hacı Yılmaz-İLKHA)