DİYARBAKIR  - 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen trafo patlaması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı bu gün  itibariyle 282`ye ulaştı. 

Özgür-Der ve Mazlum-Der Diyarbakır Şubeleri yaptıkları ortak basın açıklamasında, Manisa Soma`da meydana gelen facianın sadece kader olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulanarak sorumluların bulunarak yargı önüne çıkarılması gerektiği ifade edildi. 

Açıklamada,  Bu elim olay sonucu yüreklere ateş düştüğü belirtilerek, "olay nedeniyle yaşamını yitirenlere rahmet ve mağfiret, acılı ailelere de sabır diliyoruz." ifadeleri kullanıldı. 

Olayın oluş şekli ve olayda yaşamlarını yitirenlerin mesleği itibariyle Türkiye’de kangrenleşmiş işçilerin çalışma koşullarındaki sıkıntılı durumların tekrar tartışma konusu olduğu ifade edilen açıklamada, STK`larca yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan olumsuz tablonun istatistiki verileri açıklandı. 

"Uzmanlarca yapılan uyarı ve çalışmalar görmezden geliniyor"

Türkiye’nin, iş kazalarında Avrupa birincisi olduğu ifade edilen açıklamada, "sadece basında çıkan haberlere göre 2013’te 1235 işçi hayatını kaybetmiştir. 2013’te ölen işçi sayısı, önceki seneye göre yüzde 70 artmıştır. 2013’te ölen işçilerin 103’ünün kadın, 59’unun çocuk ve 22’sinin göçmen olduğu tespit edilmiştir. Ulusal basına haber olmayanlar ve meslek hastalıkları nedeniyle ölenler ise bu sayılara dâhil değildir. Ayrıca sadece Soma’da 2011 yılından bu yana yaşanan işçi kazalarında 11 kişi hayatını kaybetmiş 30’a yakın kişi ise yaralanmıştır." ifadeleri kullanıldı. 

Yaşanan kazalarda ağır iş koşullarının yanı sıra  tedbirsizlik ve denetimsizliğin en önemli etkenlerden biri olduğu ifade edilen açıklamada, " Yaşanan onca maden kazası ve diğer iş kazalarına rağmen her yıl kazalarda yaşamının yitirenler ve yaralananların sayısının artması, bu hususta en temel sorumlu olan devletin denetim ve kontrol mekanizmalarını yeterince işletmediğini ve işçilerin çalışma koşulları konusunda uzmanlarca yapılan uyarı ve çalışmaları görmezden geldiğini göstermektedir." ifadeleri kullanıldı. 

"Bu durumun baş sorumlusu devlettir "

Türkiye’nin Uluslararası Çalışma Örgütü`nün 176 numaralı, Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ni imzalamayarak maden işçilerinin çalışma koşulları ile ilgili sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerden kaçtığı belirtilen açıklamada, bu kaçışın sonucu olarak katliam gibi kazalar yaşandığını ve bu durumun baş sorumlusunun yine devlet olduğu belirtildi. 

Açıklamada son olarak adli ve idari soruşturmalarla sorumluların tespit edilerek bir an evvel yargı önüne çıkarılması talep edilerek, "olayın temel sorumlusu olan devleti, işçilerin çalışma koşulları hususunda evrensel standartlara uygun davranmaya davet ediyoruz." çağrısında bulunuldu. (Fikret Özkan  - İLKHA)