BURSA-Obezite yetişkinlikte olduğu kadar çocukluk döneminin de önemli sağlık sorunlarından biri. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ergenlik çağında obez olan kişilerin yüzde 80’i yetişkinlik döneminde de obezite hastalığı ile mücadele ediyor. Bunun yanında yetişkin her 10 obezden 3’ü mutlaka çocukluk döneminde de bu sorunu yaşamış oluyor. Bu da gösteriyor ki vücut yağının düzenlenmesi daha anne karnında başlıyor ve çocukluk döneminde önem kazanıyor.

 Günümüzde obezite görülme sıklığının her yaşta artış gösterdiğine dikkat çeken Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, “Bunun en önemli nedeni beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve çocukların sokak oyunlarını unutarak TV, bilgisayar gibi hobilere yönelmesi” dedi.

 Hamileliğin ilk yarısında bebeğin vücut ağırlığının yüzde 16’sını yağ dokusu oluşturduğunu Süt çocukluğu döneminde ise artan bu yağ dokusunun, 5-6 yaşlarında yüzde 12-15 civarında olduğunu açıklayan Dr.Öztürk, “10-15 yaşları arasında yağ dokusu erkeklerde yüzde 11’e kadar düşerken kızlarda yüzde 23’e yükseliyor. Bunun nedeni kadınlardaki yağ dokusunun erkeklerden daha fazla olması. Günümüzde modern çağın getirdiği “atıştırmalık” beslenme alışkanlıkları ve hareket etmeden yapılabilen hobiler çocukların hızla kilo almasına neden oluyor.”diye konuştu.

 Dr. Bülent Öztürk, sokakta oynamayı unutan çocukların daha kolay kilo aldığını belirterek, ”Sağlıklı yaşamın birincil koşullarından biri fiziksel aktivite. Ancak günümüzde çocuklar enerji harcayacakları aktiviteler yapmıyor. Kalorili gıdalarla aldığı kaloriyi yakalayan bu çocukların obezite sorunu ile baş başa kalması ise kaçınılmaz” diyor. Çocukluk dönemindeki obezlerin 35’i, ergenlik dönemindeki obezlerin de yüzde 80’i yetişkinlik döneminde obezite hastası oluyor. Bununla birlikte her 10 erişkin obezden 3’ü çocukluk döneminde de bu sorunu yaşamış oluyor.”şeklinde konuştu.

 Çocuklar neden obez oluyor?
Çocukluk dönemindeki obezitenin iki etkene bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Dr.Özçelik,  “Birincisi ‘basit obezite” olarak biliniyor ve aşırı yemeye bağlı olarak gelişiyor. Ekzojenobezite de denilen bu türdeki çocukların boyları da yaşıtlarına göre uzun oluyor. İkinci durumda ise obezite tıbbi bir soruna bağlı gelişebiliyor. Bir hastalığa bağlı olarak meydana gelebilen bu türe de ‘patalojikobezite’ deniyor. Bu türdeki obeziteler çoğunlukla kilolu ama kısa boylu oluyorlar.” İfadelerini kullandı.

 Obezite hastalığının bu iki etken dışında birçok ek nedeni de bulunduğunu belirten Dr.Özçelik hastalığa neden olan sebepleri şöyle sıraladı;

“ 1.Ailevi nedenler: Anne ve babanın her ikisi birden şişman ise çocuklarda obezite görülme ihtimali yüzde 80`dir.

2.Çevresel faktörler: Kentlerde yaşayan çocuklarda TV ya da bilgisayar gibi hareketsiz hobilerin gelişmesiyle fiziksel aktivitenin kısıtlanması genel bir sorun. Bu aktiviteler çocukların hareket etmesini ve enerji tüketimini azaltıyor.

3. Beslenme: Obez çocuk her zaman yaşıtlarına göre daha fazla yiyen çocuk değil, az enerji harcayan çocuktur. Beslenmenin sıklığının azalması, 1 veya 2 öğün yemek yeme ve yiyeceklerin yüksek kalori içermesi, karbonhidrat ve yağdan zengin olması kilo alma riskini artırıyor.

4. Hormonal faktörler: Şeker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi bazı hormonal nedenler de obeziteye neden olabiliyor. Bu nedenle obez olan her çocuğun mutlaka bir çocuk hormon hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor.”

 Çocuklarda obezite tedavisi nasıl yapılıyor?

Obezite tedavisinin diyetisyen, hekim ve hasta işbirliği içinde yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Özçelik, “Tedavinin en önemli amacı, hayat boyu kilo kontrolünün sağlanması ve düzgün beslenme ve sporun yaşam biçimi haline getirilmesi. Bunun için günlük enerji alımını, normal büyümeyi sağlayacak kadar enerji ile sınırlandırmak gerekiyor. Beslenme düzenin oluşturmak ve yaşam biçiminin değiştirmek tüm aileyi kapsamalı. Kilo alıp verme sakıncalı olduğu için sürekli ve yavaş kilo verme programı konusunda da sabırlı ve bilgi sahibi olmak önemli.”diye konuştu.

 Obezite tedavisinde en önemli iki noktayı açıklayan Dr.Özçelik, “Alınan enerjinin azaltılması ve harcanan enerjinin arttırılması. Çocuğun uygulayacağı diyet, çocuğun ve ailenin yeme biçimine uygun olarak kişiye özel hazırlanmalı. Diyet hazırlanırken çocuğun büyüme süreci ve günlük aktivitesi göz önüne alınmalı ve gerekli besin maddelerini içermesine dikkat edilmeli. Demir, kalsiyum, çinko ve vitaminlerin eksik alınmaması sağlanmalı. Obezite tedavisi uzun süren ve sabır isteyen bir iş. Bu konuda ailenin desteği büyük önem taşıyor. Diyet ana ve ara öğünlerden oluşmalı. Kesinlikle öğün atlanmaması gerekiyor. Büyük bir öğün yerine sık, küçük öğünler tercih edilmeli.”ifadelerine yer verdi.(Zeki Aras-İLKHA)