MOSKOVA - Rusya, Avrupa Güvenlik İşleri Teşkilatı`nca (AGİT) ilan edilen Ukrayna`daki krizin çözümüne yönelik “yol haritası”ının en kısa zamanda gerçekleştirilmesinin son derecede önemli olduğunu bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsviçre Cumhurbaşkanı ve AGİT Dönem Başkanı Didier Burkhalter tarafından açıklanan “yol haritası”na verilen destek yinelendi.
Kiev hükumetinin, ülkenin güney ve doğusundaki operasyonlar da dahil tüm şiddeti durdurmasının kilit öneme sahip olduğu kaydedilen açıklamada, Ukrayna silahlı güçlerinin Sağ Sektor ile paralı askerlerin bölgeden çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.
Tüm siyasi tutukluların salıverilmesi ve vatandaşları silahla korkutmaktan vazgeçilmesi istenen açıklamada, Moskova yönetiminin, Kiev`in bu şartlara uyması durumunda doğudaki ayrılıkçıların da aynı tavrı göstereceği görüşünde olduğu ifade edildi.
Ayrıca, Odessa`da 2 Mayıs`ta yaşanan ve 40`tan fazla kişinin hayatını kaybettiği olay da dahil doğu bölgesinde yaşananların adil ve şeffaf şekilde araştırılması için uluslararası soruşturma yapılmasının öncelikli adımlardan olduğu belirtildi.
Kiev yönetiminin AGİT ile tam işbirliği içinde olmasının önemi işaret edilen açıklamada, açıklanan “yol haritası”na uyulmasının Ukrayna`daki bütün siyasi güçleri ve bölge temsilcilerini de kapsayan geniş kapsamlı bir ulusal diyalog başlatılması için ortam oluşturabileceği görüşü yer aldı.
Ukrayna`dan Rusya’ya "hırsızlık" suçlaması
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna gaz şirketine el koyarak 2 milyar metreküp gaz çaldığı gerekçesiyle Rusya’ya "hırsızlık" suçlamasında bulundu.
Hükümet üyelerinden oluşan bir heyetle, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu üyeleriyle bir araya gelen Yatsenyuk, Ukrayna’nın enerji alanında Rusya’ya yönelik geçmiş borçlarını ödemeye hazır olduğunu ancak pazar şartlarına uygun bir anlaşma istediklerini söyledi. Yatsenyuk, bu yönde adım atılmaması halinde konuyu uluslararası yargıya taşıyacaklarını belirtti.
Rusya’dan gözden geçirme talep ettiklerini ve yanıt beklediklerini ifade eden Yatsenyuk, Rusya`nın, AB’nin de yaptırım listesine dahil ettiği Ukrayna gaz şirketi Chernomorneftegaz’a el koyarak “2 milyar metreküp gaz çaldığını” ifade etti. Yatsenyuk, “Rusya topraklarımızı, şirketlerimizi, kuyularımızı çaldı” dedi.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da enerji alanındaki sorunların daha da kötüleştirilmesinin kimsenin çıkarına olmayacağını belirterek, “Enerji, siyasi araç olarak kullanılmamalı” dedi.
Yatsenyuk, Ukrayna’da özgür ve adil bir seçim düzenlemek için büyük çaba harcadıklarını kaydederken, Barroso da 25 Mayıs’taki devlet başkanlığı seçimlerinin uluslararası standartlara uygun olmasının önemine dikkat çekerek, taraflara bu seçimleri istikrarsızlaştırmaya yönelik adım atmama çağrısı yaptı.
Barroso, AB liderleri dışında en çok görüştüğü liderin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu belirterek, “Olanların uzun vadede Rusya’nın çıkarına olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
AB hükümetleriyle bir araya gelme geleneği bulunan AB Komisyonu’nun Ukrayna ile yaptığı toplantı bir ilk olma özelliği taşıyor.
Yapılan ortak yazılı açıklamada, toplantının Ukrayna’nın AB ile siyasi ortaklığını ve ekonomik entegrasyonunu güçlendirme doğrultusundaki ortak taahhüdün kanıtı olduğu vurgulandı.
Toplantı sonrasında AB ile Ukrayna arasında, Ukrayna’nın kısa vadeli açıklarını kapatmasına yardım etme amacıyla 355 milyon avroluk anlaşma ve 1,61 milyar avroluk kombine makro mali yardım programına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
Özel komisyon kurulacak
Ukrayna Parlamentosu, ayrılıkçı olayların sürdüğü doğu bölgelerindeki can kayıplarının araştırılması için geçici özel komisyon kurulmasını kararlaştırdı.
Donetsk ve Lugansk`taki can kayıplarının yaşandığı çatışmalara ilişkin inceleme yapacak komisyon ilk raporunu 15 Haziran`a kadar Parlamentoya sunacak.
AA