DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi’nde ‘Sürdürülebilir Sulama Yöntemleri’ adlı bir panel düzenlendi. Üniversitenin kongre merkezinde düzenlenen panel, saat 9.30’da başladı.
Moderatörlüğünü Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Öner Çetin’in yaptığı panele Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün, Şanlıurfa GAP-BKİ Bölge Müdürlüğü’nden İbrahim Şahin, Diyarbakır DSİ X. Bölge Müdürlüğü’nden Salih Sarı, Ankara Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Arazi Islahı ve Sulama Sistemi Genel Başkanlığı Sulama Sistemleri Koordinatörü Ali Çağlar Çelikcan, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Fatih Kızıloğlu ve öğrenciler katıldı.
‘GAP sulamaları eylem planı’
GAP sulamaları eylem planı hakkında bilgiler veren İbrahim Şahin, “Suruç eylem planı ve kapsamında saha çalışmaları gibi çalışmalar yapıldı. Sulamaya açılacak alan gezildi. Alanın toprak, su ve iklim temin bilgileri edildi. Alanda yer alan köy ve muhtarlarına ilişkin bilgiler temin edildi. Sonuç olarak eylem planı, sorunları önlemeye katkıda bulunur, kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetimini sağlar, Sulama aşamasında yapılacak tarımsal yayım faaliyetlerine zemin hazırlar.” dedi.
‘Tarımsal sulamada etkin sulama yönetim stratejileri’
Panele konuşmacı olarak katılan Salih Sarı, tarımsal sulamada etkin sulama yönetim stratejilerini açıklayarak bu stratejiler hakkında bazı önemli bilgiler verdi. Sarı, “Hedefimiz, Sulama işletmeciliğinin sürdürülebilir hale getirilmesi, şebekelerin bakım onarım ve modernizasyonu, işletme ve su kullanım disiplininin sağlanması, bütün işletme ve bakım ihtiyaçlarını giderebilen denk bütçe esaslı işletmenin kurulmasıdır. Sulama yöntemlerinin görevleri dört grup altında toplanabilir: Tüm faaliyetlerin planlanması, hazırlanan planın yürütülmesi, yürütmenin izlenmesi ve hedeflenen amaçlara ulaşıp ulaşılmadığının değerlendirilmesidir. Bu görevler sorunların çözülmesi ve asgariye indirilmesi için temel koşuldur. ” ifadelerini kullandı.
Sulama yönetiminde tarla içi geliştirme hizmetleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sulama politikaları hakkında bilgi veren Ali Çağlar Çelikcan ise, “Sulama getirdiği kazanımda ve kalitede bir girdi olarak kullanılıyor. Miktar ve kalite açısından sulama doğru yapılmadığı takdirde her ne kadar verimlilik ve kalite için bir girdi olarak kullanılsa da özellikle bazı doğal kaynaklarımız, toprak ve su başta olmak üzere, olumsuz şekilde etkileniyor. Topraklarımız aşırı sulamalara bağlı olarak tuzlaşma, artelleşme ve çoraklaşma ile karşı karşıyadır. Su kaynakları üretimi açısından Tarım Bakanlığı olarak üzerinde çalıştığımız eksenlerden bazıları su kaynaklarının geliştirilmesi, su kaynakları tahsisi, su kaynaklarının korunması ve mevcut idari yapılanma gibi uygulamalardır.” açıklamasını yaptı.
Panel, tartışma bölümünün ardından sona erdi. (Hamza Adiyaman – İLKHA)