Hükümetin aldığı kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi kapsamında çalışmalar son sürat devamediyor. Birçok bakanlığın teşkilat yapıları yeniden oluşturulurken bunlara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da eklendi. Bakan Faruk Çelik’in talimatıyla yürütülen çalışmayla bakanlığın hemkendi teşkilatı hemde bağlı ve ilgili kuruluşların yapısı adeta sil baştan düzenleniyor.

Türkiye İş Kurumu’nun adı da İstihdam Kurumu oluyor, 81 noktaya çıkacak

Şuan 18 ilde bulunan Bölge ÇalışmaMüdürlükleri kaldırılıyor ve görevleri Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) müdürlüklerine devrediliyor. Böylece işverenler ve çalışanlar Bakanlığa 18 noktadan değil, 81 noktadan ulaşabilecek. Bu şekilde işçi şikayetlerinin çok daha hızlı şekilde sonuçlandırılması hedefleniyor. İstihdam politikalarını uygulamakla görevli Türkiye İş Kurumu’nun adı, Türkiye İstihdamKurumu oluyor. Kurumun yapısı güçlendirilirken görev ve yetkileri de artırılarak işsizliklemücadelede daha etkin rol oynaması amaçlanıyor. Hali hazırda Bakanlık Teftiş, İş Teftiş ve İŞKUR Teftiş kurullarından oluşan üçlü teftiş yapısı birleştiriliyor.

SGK güçlenecek

Böylece, çalışma hayatının denetimi tek elden yürütülmüş olacak. SGK’daki teftiş birimi ise SGK’nın özerk yapısı ve büyüklüğü göz önünde bulundurularak birleşme dışında tutuluyor. Buradaki amaç ise SGK’nın denetim gücünü muhafaza ederek kayıtdışı istihdamla mücadelede birimin daha aktif olmasını sağlamak. Bu yapı ile işçi şikayetleri ile ilgili süreç de çok daha hızlı şekilde sonlandırılabilecek.

81 il ve 315 ilçede örgütlenen ve devlet bütçesinden sonra en büyük bütçeyi kullanan Sosyal Güvenlik Kurumu’nda şu an 4 olan genel müdürlük sayısı 7’ye çıkarılıyor. Sosyal tarafların da görüşleri alınarak yürütülen çalışmalar bir hafta içerisinde sonuçlanmış olacak.