ANKARA - Cumhurbaşkanı Gül ile resmi ziyaret için Türkiye`de bulunan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç, baş başa görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü`nde ortak basın toplantısı düzenledi.
Gül, İzzetbegoviç`i Ankara`da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, İzzetbegoviç`in Mart ayında Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanlığını devralmasından sonra Türkiye`ye ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi.
Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerin köklü bir tarihi geçmişe ve beşeri bağlara dayandığını belirten Gül, ``Çok güçlü ve özeldir, Türkiye daima Bosna Hersek`e destek vermiştir ve vermeye de devam edecektir`` ifadesini kullandı.
Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ikili ilişkilerin mükemmel düzeyde seyrettiğini, ilişkileri özellikle ekonomik alanda daha ileri götürmek üzere neler yapılabileceğinin konuşulduğunu anlatan Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 400 milyon, Bosna Hersek`teki Türk yatırımlarının ise 145 milyon dolar olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
``Tabiatıyla iki ülkenin sunduğu fırsatlar ve mevcut potansiyeli düşündüğümüzde bu rakamların tatmin edici olmaktan ne kadar uzak olduğunu görüyoruz. Diğer yandan Ziraat Bankası, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu Ajansı, belediyelerimiz ve diğer bir çok kurumumuz ise kültürel mirasın restorasyonu, yerlerinden edilmiş kişilerin geri dönüşlerinin desteklenmesi, ekonomik kalkınma projeleri gibi Bosna Hersek için hayati önemde çalışmalar yapmaktadırlar. Bunları ve daha fazlasını yapmak için elimizden gelen gayretleri de sarf etmeye devam edeceğiz.``
Bosna Hersek`in NATO ve AB`ye üyelik süreçleri
Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele aldıklarını bildiren Gül, Balkanlarda başlatılan üçlü mekanizmaların devamına değindiklerini, Bosna Hersek`in NATO ve Avrupa Birliği üyelik süreçlerine ilişkin son durumu gözden geçirdiklerini ve yapılması gerekenleri tartıştıklarını söyledi.
Bosna Hersek`in Avrupa ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla süratle bütünleşmesini samimiyetle arzu ettiklerini ifade eden Gül, bu konuda Bosna Hersek tarafına düşen sorumlulukların bulunduğunu, bunların en kısa zamanda yerine getirilmesinin beklendiğini bildirdi. Gül,``Bununla birlikte uluslararası topluma düşen sorumlulukları da unutamayız. Bu bakımdan Avrupa Birliği tarafından Bosna Hersek için geliştirilmekte olan yeni yaklaşımı olumlu buluyoruz. Bosna Hersek`in NATO`ya üyelik süreci bağlamında ilerleme beklediğimizi de özellikle altını çizmek istiyorum`` şeklinde konuştu.
"Bosna Hersek halkının beklentileri karşılanmalı``
``Türkiye için Bosna Hersek`in bütünlüğü, istikrarı ve refahının çok önemli olduğunu vurgulayan Gül, geçtiğimiz şubat ayında Bosna Hersek`te gerçekleşen protestoları yakından takip ettiklerini söyledi.
Gül, ``Göstericilerin şiddete başvurmaları kesinlikle kabul edilemez ancak bu gösterilerin altında yatan sebepler de gözardı edilmemelidir. Bu yüzden Bosna Hersek halkının beklentilerinin karşılanması, sorunlarına çözüm bulunması ve işleyen bir devlet mekanizması çok ciddi ve acil bir ihtiyaçtır`` değerlendirmesinde bulundu.
"Esas mecra seçim sandığıdır"
Bosna Hersek`te bu yıl genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Beklentilerin dile getirilmesi gereken esas mecra seçim sandığıdır. Tüm siyasi partilerin ülkelerinin adil çıkarları ve halklarının ihtiyaçları doğrultusunda sorumlu ve sağduyulu bir yaklaşım sergilemelerini destekliyoruz" dedi.
Türkiye`nin seçim döneminde de bir yandan tarihten gelen bağlarının, diğer yandan da Barışı Uygulama Konseyi üyeliğinin getirdiği sorumlulukları bihakkın getirmeyi sürdüreceğini belirten Gül, Saraybosna Büyükelçiliği`nin, Barışı Uygulama Konseyi`nde Dayton Sisteminin işlevsel bir şekilde ıslahı ve yıkıcı, bölücü akımların yüksek temsilcilik ofisince caydırılması çalışmalarında aktif rol üstlendiğini ifade etti.
Bosna Hersek`in geleceğinin, bu ülke halkının elinde olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:
"Bu bağlamda tahsis ettiğimiz 100 milyon avro soft loan kredisinin hem kalkınmaya hem de geri dönüşlere katkıda bulunduğunu büyük bir memnuniyetle öğrendim ki değerli dostum, `ziyaret ettiği bölgelerde bu krediden faydalanan binlerce insanı gördüğünü ve hepsinin nasıl ekonomik kalkındığını` bana geniş bir şekilde anlattı.
Bosna Hersek`in mutlu, güvenli ve müreffeh bir geleceğe sahip olması için şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da değerli dostum Sayın Bakir İzzetbegoviç`le yakın işbirliği halinde çalışmaya devam edeceğiz. Sayın İzzetbegoviç`i Ankara`da ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti yeniliyor, ülkelerimiz arasındaki yoğun ilişkilerin önümüzdeki dönemde de süreceğinin bir kez daha altını çiziyorum."
Bakir İzzetbegoviç
Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç de konuşmasında, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ilişkilerin yoğunluğunun herkes tarafından bilindiğini belirterek, Türkiye`nin Bosna Hersek`teki çalışmalarıyla iki toplum arasında hem tarihi hem de manevi köprüler kurduğunu söyledi.
Türk hükümetini, ekonomik istikrar ve kazandığı güçten dolayı tebrik ettiğini kaydeden İzzetbegoviç, "Türkiye global dünyada hak ettiği yeri kazandı" diye konuştu.
Türkiye`nin Bosna Hersek ekonomisine önemli destek sağladığını ifade eden İzzetbegoviç, şunları söyledi:
"Belki ticaret hacmimiz istenilen seviyede değil ama umuyorum ki ileride daha artacak. Daha fazla Türk iş adamını ülkemizde yatırım yapmaya bekliyoruz. Özellikle tarım ve sanayi alanında teşviklere ihtiyacımız var. Türkiye`nin verdiği 100 milyon avroluk kredi, tarımsal kalkınma ve yerlerinden edilmişlerin geri dönüşleri için hazırlanan projelerde kullanılıyor."
Gül-İzzetbegoviç görüşmesinde, demiryolları alanında işbirliği ve trafo fabrikalarının kurulması konusunda ortak mutabakat zaptı imzalandı.
AA